The Guitar Connection – Connecting Spanish Music

Concert | zo 14 april 2019 | 12:00 - 13:30


The Guitar Connection staat voor de muzikale connectie tussen twee jonge jongens (oorspronkelijk uit Ede en Wageningen) en het publiek, een mix van stijlen en hoogstaand gitaarwerk. Het duo bestaat uit Ger Oosterhaven en Daniël Antonie. In Huis Kernhem brengen ze hun programma “Connecting Spanish Music”, het verhaal over de relatie tussen het nationalisme in Spanje rond de 19e eeuw en de huidige klassieke gitaartraditie. In dit concert vertolkt The Guitar Connection eigen arrangementen van composities van de Spaanse meesters, evenals origineel gitaarrepertoire.

Ger Oosterhaven en Daniël Antonie hebben beide hun opleiding genoten aan het Conservatorium van Amsterdam waar ze klassiek gitaar hebben gestudeerd bij Lex Eisenhardt. Inmiddels heeft het gitaarduo flink wat concerten gegeven waaronder in TivoliVredenburg te Utrecht, het gitaarfestival van Enkhuizen en vele andere prachtige concertlocaties.

Klassieke gitaartraditie

Het programma “Connecting Spanish Music” vertelt het verhaal van de klassieke Spaanse gitaartraditie. Dit begint bij drie studenten die eind 19e eeuw les kregen van componist, docent en musicoloog FelipePedrell. Deze drie studenten zouden uitgroeien tot de grote meesters van de Spaanse muziek. De invloed van Pedrell, in combinatie met het heersende gevoel van nationalisme, zorgde ervoor dat zij de Spaanse invloeden gingen verwerken in hun muziek. We hebben het hier natuurlijk over Isaac Albéniz, Enrique Granados en Manuel de Falla.

Met hun prachtige composities hebben zij grote gitaristen weten te inspireren. Veel van hun composities zijn gearrangeerd, bijvoorbeeld door Francisco Tárrega, voor klassiek gitaar en daarmee soms zelfs bekender geworden dan het origineel. Daarnaast hebben de Spaanse meesters componisten als Joaquin Turina en Joaquin Rodrigo weten te inspireren. Vandaag de dag zijn de stukken van deze componisten niet weg te denken uit het repertoire van elke (beroeps)gitarist. En dus ook niet uit het programma dat vandaag door The Guitar Connection wordt gespeeld.

Ger Oosterhaven

Ger Ooosterhaven begon op zijn zevende jaar met gitaarles bij Agnieszka Hartmann in Wageningen. Na 9 jaar les is hij overgestapt naar de hoofdvakdocent van het Conservatorium van Amsterdam, Lex Eisenhardt. Hier is hij inmiddels afgestudeerd met flamenco als bijvak bij Eric Vaarzon Morel. Het eerste succes behaalde Ger met het PCC in 2009 (Prinses Christina Concours), de tweede prijs bij de regionale finale. Hij heeft nog vele concerten gegeven voor de Classic Express, een initiatief van het PCC om kinderen te motiveren voor klassieke muziek. Vlak na het PCC volgde al gauw het EGTA-gitaarconcours. Hier won Ger de voorrondes en behaalde hij tijdens de nationale finale de derde prijs en de publieksprijs.

Tijdens zijn studie aan het conservatorium heeft Ger niet stil gezeten. Naast het opzetten van een lespraktijk in Wageningen heeft hij heeft vele concerten gegeven en masterclasses gevolgd. Zo soleerde hij in december 2013 bij een gitaarconcert van Hans Visser (gitarist, componist en mede-oprichter van Flairck) samen met het WSKOV (Wagenings Studenten Koor en Orkest Vereniging) dat onder leiding stond van Frank Adams.Masterclasses volgde hij in Nederland bij o.a. Fabio Zanon, Alberto Mesirca, Margarita Escarpa en heeft hij meerdere lessen gehad van Johannes Möller. In Londen volgde hij een masterclass aan de Royal Academy bij Michael Lewin en aan de Royal College bij Gary Ryan. Naast zijn concerten heeft Ger ook een muziekschool opgezet in Wageningen.

Daniël Antonie

Daniël Antonie begon op zijn 10e met gitaarspelen bij Meredith Essed. Na 8 jaar met plezier les te hebben gehad ging hij door bij Ludwig Rondon. Op zijn 18e begon hij aan het voorbereidend jaar aan het conservatorium van Amsterdam waar hij een jaar later met de bachelor startte bij Lex Eisenhardt. Aan dit conservatorium studeerde hij af met bijvak elektrisch gitaar bij Hans Kunneman en compositie bij André Douw.

Naast zijn opleiding heeft Daniël vele concerten gegeven en masterclasses gevolgd. Zo kreeg hij meerdere lessen van Johannes Möller, les van Margerita Escarpa, Fernando Espi en Fred Jacobs.In 2007 deed Daniël mee aan het EGTA gitaarconcours waar hij de nationale finale haalde. Naast dit heeft Daniel ook nog een lespraktijk opgezet in Houten waar hij lesgeeft aan alle leeftijden in klassiek gitaar en popmuziek. Sinds 2015 geeft hij ook les aan de muziekschool in Scherpenzeel.

Tickets

Kaarten voor het concert zijn vanaf 11.30 uur verkrijgbaar aan de zaal.
De kosten zijn € 10,00 inclusief een consumptie. Er kan alleen contant betaald worden.