Jaap Berends, Tessa Zoutendijk en Dion Nijland – DOTS, Eerbetoon aan het leven

Concert | zo 3 november 2024 | 12:00 - 13:30


Dit concert maakt deel uit van een programma rond de expositie van Sjoerd Schwibettus en Emmy Chau in Huis Kernhem. Lees meer over deze expositie en het programma hier. De musici zijn collega’s van Sjoerd en Emmy en werkten al eerder met hen samen.

Jaap Berends, Tessa Zoutendijk en Dion Nijland spelen nummers van het album ‘DOTS’. Hoe ga je om met je leven als ineens blijkt dat je leven hier op aarde misschien wel veel korter duurt dan je dacht? Want wie weet hoe kort die tijd eigenlijk is? En wat doe je in die tijd? Dit heeft Jaap Berends door zijn ziekte de afgelopen jaren veel bezig gehouden. Voor hem is muziek een middel om zijn gedachten te ordenen en zijn emoties een plek te geven. Hij componeerde stukken op zowel contrabas als gitaar die zijn innerlijke wereld weerspiegelen. Elk nummer vertelt nu een verhaal: soms over de spanning bij een medische scan, soms over de opluchting van een positieve uitslag, soms over de dieptepunten van zijn gezondheidsreis en soms simpelweg over de liefde voor de dierbaren om hem heen. Met dankbaarheid kijkt hij terug op de samenwerking met de getalenteerde muzikanten zoals Tessa Zoutendijk op viool en Dion Nijland op contrabas. Het album is een emotioneel dagboek, een eerbetoon aan het leven en de mensen die het zo waardevol maken…

Tijdens het concert is ook een korte performance te zien uit het nieuwste werk van theatergroep Walking Faces: ‘2 Pinokkio’s – 2 acteurs van hout’ (mime & marionetspel) van Sjoerd Schwibettus en Tijmen Brozius.

Jaap Berends, gitarist en componist, vind het geweldig dingen te bouwen. Een muziekstuk een film of een auto. Als hij mag creëren is hij een tevreden mens. Recentelijk maakte hij de  de CD DOTS, wat hij als een hoogtepunt beschouwt in zijn muzikale leven. Verder speelt hij samen met Stephan Max Wirth uit Berlijn en tourt hij momenteel in de theaters met Ernest Beuving en Tessa Zoutendijk  in een ode aan Leonard Cohen.

Dion Nijland speelt contrabas sinds zijn 17e jaar. Op dit moment is hij lid van verschillende groepen die jazz, geïmproviseerde – en hedendaagse muziek spelen, zoals DEON, HOT (Het Orgel Trio), Frans Vermeerssen Trio en de Utrecht Jazz Archipel. Naast deze groepen heeft Dion zijn soloproject genaamd I Play Me.

Tessa Zoutendijk wist als jong kind al mensen te raken met haar vioolspel. Sindsdien heeft zij twee studies afgerond op het conservatorium ArtEZ. Zij werd gegrepen door de directe verbinding tussen klank en emotie die overal weer opduikt; zowel op het podium als in haar werk als muziektherapeut, muziekdocent en workshopleider. Folk- en wereldmuziek liggen Tessa het meest na aan het hart. Zij combineert dat graag met improvisatie en het gebruik van elektronica en effecten. Tessa Zoutendijk speelde in talloze groepen in het binnen- en buitenland. Momenteel speelt ze mee in de tour ‘So Long Cohen’ met Jaap Berends en cabaretier Ernest Beuving en is ze als artistiek – en muzikaal leider en theatermaker betrokken bij diverse theaterprojecten.