Wim van Densen – Kleurenatelier

Expositie | za 21 april 2018 | 12:00 - 17:00


Wim van Densen exposeert van 7 tot en met 22 april in Huis Kernhem met een ‘Kleurenatelier’. Alles draait er om kleur. Van de kleuren waterverf uit de 17e eeuw en het traditionele kleurgebruik in Japan tot aan het ultraviolet als dé kleur van het jaar 2018. En natuurlijk over de kleur in de eigen schilderijen van Wim van Densen.
aaa
Interactief
Maar bovenal draait het om u als bezoeker; om uw voorkeur voor bepaalde kleuren of kleurcombinaties. Zo kunt u, jong of oud, op deze expositie uw eigen kleurenpalet samenstellen met behulp van 200 door Wim van Densen voorgeschilderde doekjes. Al met al een informatieve én interactieve expositie op het moment dat het voorjaarsgroen oplicht.
aaa
Kleur
Schilderen is een vaak moeizaam zoeken naar wat en hoe je wilt schilderen. Voor Wim van Densen moet het een aangename sfeer scheppen met de kracht van kleur. En toch lukte dat niet altijd en dan is het schilderen niet bevrijdend genoeg. Eind 2016 zag Wim het monochrome schilderij Blueripe van Ellsworth Kelly en later de pure kleurengrafiek van Cees Andriessen. Het bracht hem tot het intensief beleven en het effectief weergeven van kleuren. Graag nodigt hij u als bezoeker uit om ook bezig te zijn met kleur. En hij is zelf aanwezig om u te informeren over de betekenis en het gebruik van kleur. Op een interactieve wijze.
                     
 aaa
Kleurenatelier
In de eerste ruimte liggen doekjes, geschilderd in alle mogelijke kleuren. Door ze op de schermen te hangen, hoe u maar wilt, stelt u uw eigen kleurenpalet samen. Wij maken graag een foto van uw creatie met u er bij. Aan de muur het kleurenboek van A. Boogert uit 1692, handgeschreven en met 400 pagina’s kleurvlakken. Een kunstwerk op zich dat pas in 2014 is ontdekt. Op de sokkels doekjes met verschillende teinten rood, blauw en geel. Lees over hun geschiedenis, zoals over het scharlakenrood van een kardinaalsmantel of over het indigoblauw van uw spijkerbroek.
aaa
Berken
De kleuren in de tweede ruimte zijn die van een Russisch berkenbos; wit, grijs en blauw in de winter en groen in het voorjaar. Een uitdaging om ook hier een eigen palet samen te stellen. Op de ene muur de kleurencirkel met de primaire, secundaire en complementaire kleuren. Op de andere muur is te lezen wat berkenbossen bijzonder maakt; biologisch en cultureel.
aaa
Bibliotheek
In de derde ruimte uiteenlopende onderwerpen rond de betekenis en het gebruik van kleuren. Zijn er gemeenschappen waarin mensen minder kleuren kennen dan wij? Hoe leg je in 1900 de snel vervagende kleuren van net gevangen zeedieren vast? Hoe kijken we nu naar de ingekleurde foto’s van rond 1910? Welke kleuren associeert een Noordzeevisser met de onderwaterwereld? Japanse penseeltekeningen of de kleurenkermis van Tokyo?
 aaa
Wim van Densen
Wim van Densen (10-8-1948) is (visserij)bioloog, die als docent werkte aan de Wageningen Universiteit en daar met veel plezier studenten heeft opgeleid voor een baan in de wereld van visserij en waterbeheer, hier en in de tropen. Verder heeft hij onder meer gewerkt aan de verbetering van de communicatie tussen overheid, vissers en wetenschappers rond het voor iedere partij vaak ingewikkelde visserijbeheer op de Noordzee. De uiteenlopende percepties op hoe de natuur in elkaar steekt en hoe er verstandig beheer gepleegd kan worden zijn et beheer maken het boeiend. Perceptie was ook het onderwerp van zijn proefschrift en is de naam van zijn website (www.persepsies.nl).
aaa

Tien jaar geleden is hij begonnen met schilderen, figuratief en in acryl. De onderwerpen hebben voor een deel met de visserij te maken, maar evenzeer kwamen de tropen, Rusland en Japan aan bod. Zie Galerij op website. Sinds enige tijd zijn het vooral eenvoudige kleurendoekjes geworden waarbij hij net als tijdens de expositie in Kernhem mensen uitnodigt daar hun eigen kleurenpalet mee te maken. Meer interactief dus en met het genoegen om anderen creatief en vrolijk bezig te zien. Vandaar ook zijn enthousiasme voor het organiseren van teken- en schilderbijeenkomsten met een thema.

Meer informatie over Wim van Densen vindt u op de website persepsies