Trio Kokako “For the Kokako en andere vogels”

Concert | zo 20 september 2020 | 12:00 - 13:00


Trio Kokako speelt het programma “For the Kokako en andere vogels”. Er zijn twee voorstellingen: om 12:00 en 14:00. Lees verder in dit bericht hoe wij dit concert aanbieden binnen de geldende corona-maatregelen.

Een programma rond het thema vogels. De Nieuw-Zeelandse componist John Rimmer schreef eind vorige eeuw “For the Kokako”. Dit zijn 5 korte pianostukken waarin niet alleen het geluid, maar bijvoorbeeld ook de vliegbewegingen van de Kokako worden verklankt. Speciaal voor Trio Kokako maakte hij van deze stukken een nieuwe bewerking, de Kokako Dreams.
Christiaan de Jong schreef voor Kokako de compositie “Rare Vogels, toch!” die eerder dit jaar in premiere ging. 100 Views from the Bird’s Eye van Robert Carl is een leuk caleidoscopisch stuk, dat begint met het gezichtspunt van de kat, gevolgd door een hele rij vogelbeelden. De kat speelt ook een rol in het stuk van Anja van Dooren: The cat and the bird, waarin de kat droomt van het vangen van een vogel. Op een programma rond het thema vogels kan natuurlijk muziek van Olivier Messiaen niet ontbreken. Behalve minder bekende muziek klinkt in dit programma ook bekendere muziek, een eigen bewerking van delen uit de Vuurvogel van Stravinsky.

Het ensemble Kokako is vernoemd naar een Nieuw-Zeelandse vogel die allerlei spannende en fascinerende klanken voortbrengt. De onvergetelijke ervaring die dit met zich meebrengt wil het ensemble met hun programma’s op de luisteraar overbrengen. Het repertoire bestaat uit 20e en 21e eeuwse muziek voor fluit, (bas)klarinet en piano. Door gebruik te maken van wisselende bezetting biedt men gevarieerde programma’s. Het ensemble is opgericht in 2005 en speelt sinds 2011 in de huidige bezetting en is geregeld te horen op kleine podia in heel Nederland.

Anja van Dooren studeerde klarinet aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag alwaar zij de diploma’s Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus behaalde bij respectievelijk Bas de Jong en Harmen de Boer. Zij volgde masterclasses bij Karl Leister, Hans Deinzer en Anthony Pay in Duitsland en Italië. Naast het remplaceren bij diverse beroepsorkesten, maakt zij veel kamermuziek. Zij speelde onder andere in het Trio Ponte (klarinet,cello,piano) en het Duo Modern (fluit en klarinet), samen met Alwin de Vries. Met dit duo maakte zij in 2003 een CD. Naar aanleiding hiervan traden zij op in het concertgebouw te Amsterdam. Als soliste trad zij diverse keren met orkest op in het klarinetconcert van W.A.Mozart en met haar eigen compositie, het concertino voor (bas)klarinet en orkest. Naast het concertino schreef ze een altvioolconcert, een adagio voor orkest en enkele kamermuziekwerken. Als klarinetdocente is zij verbonden aan de muziekschool B plus C te Leiden.

Alwin de Vries studeerde Muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Utrecht en fluit aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Emile Biessen en Paul Verhey. In mei 1995 behaalde hij zijn diploma Uitvoerend Musicus. Tijdens zijn studie volgde hij meestercursussen van onder andere Peter-Lucas Graf, Robert Dick, Trevor Wye en Aurèle Nicolet. Hij maakte deel uit van verschillende orkesten, waaronder het Nederlands Studenten Orkest en het Nationaal Jeugdorkest. Naast zijn werkzaamheden op het gebied van de kamermuziek remplaceerde hij regelmatig in verschillende orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest. Als fluitdocent was hij lange tijd actief in Houten en Culemborg. Momenteel is hij teamleider van de muziekafdeling van het centrum voor de kunsten De Plantage in Tiel en omstreken.

Josje Lodder, piano, studeerde aan het conservatorium van Maastricht bij Jean Franssen en Tonie Ehlen. In 1991 behaalde zij haar diploma uitvoerend musicus. Zij volgde in Maastricht de cursus hedendaagse kamermuziek en nam deel aan een masterclass bij Gyorgy Kurtag. Ze werkte mee aan een kindermuziektheaterproductie, was pianiste in het trio Verse Sneeuw en begeleidt verschillende instrumentalisten en zangers.

Dit concert bijwonen binnen de geldende corona-regels

Door de 1,5m maatregel kunnen wij in Huis Kernhem minder plaatsen beschikbaar stellen. Het trio speelt het programma daarom twee keer, om 12:00 en om 14:00. Het programma duurt een uur en wordt zonder pauze gespeeld en wij bieden u – met spijt –  geen kopje koffie of thee aan. Tussen de voorstellingen in maken wij de zaal opnieuw schoon. In tegenstelling tot wat u van ons gewend bent, kunt u uitsluitend on-line kaarten bestellen. Toegang tot de zaal is vanaf 11:40 respectievelijk vanaf 13:40.

Tickets

Boek nu hier uw kaarten on-line.