Tickled Pink – Silver Lining

Concert | zo 10 september 2023 | 12:00 - 13:30


Foto Pim van der Maden

Fluit en harp; een mooiere combinatie is bijna niet te bedenken in de wereld van klassieke muziek! Mozart schreef zo’n 250 jaar geleden al voor deze bijzondere combinatie zijn beroemde harp-fluit concert. Beide instrumenten lenen zich fantastisch voor o.a. het romantisch repertoire, maar laat u zich vooral verrassen door de enorme diversiteit: van Bach tot Bordeel.

Tickled Pink komt van een Engelse uitdrukking ‘enjoyment great enough to make the recipient glow with pleasure’, of ook wel ‘being greatly pleased’ wat vrij vertaald in het Nederlands neer komt op ‘ergens mee in je sas zijn’. Precies hoe beide musici graag op het podium staan en hun muziek overbrengen aan het publiek.

Het programma heet: ‘Silver Lining’, hetgeen staat voor het zilveren lijnenspel tussen de fluit en de harp! Een muzikale reis over hoop, bezinning, passie en reflectie. Fluitiste Linda Speulman en harpiste Marije Vijselaar kennen elkaar van het Cultuurbedrijf NOP uit Emmeloord. Beide musici zijn o.a. als docenten aan deze kunstinstelling verbonden en speelden voor het eerst samen in 2018 tijdens het Nieuwjaarsconcert op Schokland. Beide musici hebben roots in het Verenigd Koninkrijk, waar Linda heeft gestudeerd  en Marije een paar jaar heeft gewerkt voor een harpbedrijf.

Linda Speulman behaalde in 2015 haar Master of Arts diploma aan de Royal Academy of Music in Londen waar zij lessen volgde bij William Bennett. Daarvoor heeft zij haar Bacheloropleiding bij Gudrun Bourel aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle afgerond. Als orkestfluitist remplaceert Linda bij verschillende orkesten zoals Het Nederlands Philharmonisch Orkest, Het Nederlands Kamerorkest, Phion en Philharmonie ZuidNederland. Ook speelt ze veel met het Rietveld ensemble. Dit jaar verscheen haar debuut CD met de complete Mozart fluitkwartetten. Al jarenlang geeft Linda met veel plezier les. In 2015 werd zij geselecteerd als assistent docente voor de William Bennett International Flute Summer School. Hier mocht zij lesgeven aan zeer getalenteerde internationale fluitisten. Sinds 2016 is Linda als dwarsfluit docente werkzaam bij het Cultuurbedrijf Noordoostpolder, en geeft ze les op het ArtEZ concervatorium. www.lindaspeulman.com

Marije Vijselaar is een ware allround harpiste en speelt in de meest uiteenlopende bezettingen, maar haar hart ligt met name bij de kamermuziek. Vooral de muziek die is geschreven uit de periode rond de ‘fin de siècle’, het Impressionisme. Componisten als Debussy en Ravel hebben ware meesterstukken voor het instrument geschreven. Marije werd op 16-jarige leeftijd aangenomen in de Jong Talent Klas aan het Conservatorium van Amsterdam, daar studeerde zij bij harp pedagoge Erika Waardenburg waar zij zowel de Bachelor als de Master opleiding volgde. Tijdens haar studie volgde Marije vele masterclasses bij harp grootheden als Isabelle Moretti, Isabelle Perrin, Petra van der Heide. Met harpiste Colet Nierop vormt zij al ‘DuoDyade’ en daarnaast is zij ook actief als docente, geeft les aan jong en oud en heeft een bloeiende lespraktijk opgebouwd. Zij is verbonden aan ‘Kunstencentrum Atrium’ in Sneek en ‘Cultuurbedrijf NOP’ in Emmeloord, naast ook een lespraktijk aan huis.
www.marijevijselaar.nl