Theatercollege Franz Schubert – door Jan-Willem Rozenboom

Concert | zo 6 oktober 2019 | 12:00 - 13:30


Na een mooie tour in 2016-2017 met de Goldbergvariaties van Johan Sebastiaan Bach gaat Jan-Willem Rozenboom nu met Franz Schubert langs de zalen. Doordat Rozenboom vertelt over de muziek, de componist en vooral waarom hijzelf de muziek zo mooi vindt, wordt alles heel toegankelijk. Voor dit theatercollege kunt u nu ook online tickets bestellen – zie onderaan in dit artikel.

Nieuwe Vleugel

Dit extra en bijzondere concert in de vorm van een theatercollege is om te vieren dat we een nieuwe vleugel hebben in Huis Kernhem. Een mooie Grotrian Steinweg; bescheiden van omvang en daarmee passend in de ruimte en met een mooie klankkleur.

Romantiek

Schubert was eigenlijk de eerste romantische componist; de mooiste melodieën verpakte hij in vernieuwende composities zoals bijvoorbeeld de Impromptus opus 90; stukken die Jan-Willem Rozenboom al speelt sinds zijn muziekschooltijd maar die nu na dertig jaar rijping echt te doorgronden zijn.

Na een drukke periode met Guus Meeuwis staatt Jan-Willem Rozenboom nu dus gelukkig ook weer met een klassiek repertoire in het theater, en nu dus in Huis Kernhem. De uit te voeren stukken zijn onder andere: Impromptus op. 90; Wanderer-Fantasie; enkele Deutsche Tänze; en liederen door Liszt bewerkt voor piano.

Schubert

Schubert heeft de liedkunst nieuw leven ingeblazen (componisten voor hem zoals Beethoven vonden het eigenlijk een oninteressant genre), en tevens het niveau ervan enorm verbeterd. Eigenlijk waren de liederen en dansen van toen niet anders dan de popmuziek van nu. Op muziekavonden kwamen Schubert en zijn vrienden bij elkaar om een glas te drinken, om bij te praten en naar nieuwe muziek te luisteren. Johann Vogl was een beroemde zanger in Wenen en omstreken en een goede vriend van Schubert. Hij vertolkte op deze ‘Schubertiades’ de nieuwe liederen. Aanvankelijk kregen de liederen echter geen internationale bekendheid. Tien jaar jaar na Schuberts dood zou Franz Liszt de waarde van zijn liederen wel erkennen en zijn bewerkingen voor piano-solo werden direct een succes.

De Wanderer-fantasie is in tegenstelling tot de Impromptus die Schubert in 1827 componeerde, een jaar voor zijn dood, een zeer extravert stuk. Het thema is ook weer gebaseerd op een lied, der Wanderer. Hij experimenteert in dit stuk met vorm en toonsoort, het is een zeer virtuoos werk. Hoewel Schubert meestal voor melodie en harmonie koos, kiest hij hier ook duidelijk voor de expressieve virtuoze mogelijkheden van de piano. Wat niet wegneemt dat er ook hele mooie verstilde passages voorkomen, met name in het tweede deel.

Biografie Jan-Willem Rozenboom 

Jan-Willem Rozenboom (1974) is al twintig jaar bekend als de vaste pianist, componist en producer van zanger Guus Meeuwis. Samen met hem schreef hij vele hits, waaronder ‘Toen ik je zag’ , ‘Brabant’ en ‘Tranen gelachen’.

Minder bekend is dat Rozenboom ook een van de meest getalenteerde klassieke pianisten van Nederland is. Hij studeerde in 2000 cum laude af aan het Brabants Conservatorium bij pianist en componist Alexander Hrisanide en voltooide in 2003 zijn masteropleiding bij Rian de Waal aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Jan-Willem Rozenboom bij Podium Witteman, luister en geniet.

Tickets bestellen

Vanaf het nieuwe culturele seizoen is het ook mogelijk om voor de concerten in Huis Kernhem tickets online te kopen.
Natuurlijk blijft het ook nog mogelijk om kaarten aan de zaal te kopen (alleen cash). De zaal is open om 11:30 uur.
En natuurlijk schenken we zoals altijd een kopje koffie of thee.
NB. er is veel belangstelling voor dit theatercollege. Indien de online tickets zijn uitverkocht, zullen er nog ca. 15 kaarten aan de zaal beschikbaar zijn.

 

Bestel nu hier uw kaarten on line.
Voor tickets van andere concerten van Huis Kernhem gaat u naar dit overzicht.
De verkoop gaat via de ticket-site Eventbrite.