The Four Flowersongs

Concert | zo 20 november 2022 | 12:00 - 13:30


Foto Jorieke de Fretes

Bloemen spreken met hun schoonheid al eeuwen tot de verbeelding. Ze staan symbool voor diepe menselijke emoties zoals onschuld, vriendschap en uiteraard de liefde. Hoogste tijd dus voor een grote muzikale en poëtische ode aan de schoonheid en zeggingskracht van bloemen. Vier klinkende Edese namen treden aan. Sopraan Tineke Roseboom en pianist Erik Onnink brengen de bijzondere Flowersongcyclus van componist Albert Wissink in première, afgewisseld met poëzie van de Edese stadsdichter Larissa Verhoeff.

In drie van de Four Flower Songs is sprake van beeldspraak, symboliek, anders dan de fysieke betekenis van een bloem. In A Red Flower en Flower of Love, wordt ‘het aangezicht van de liefde’ vergeleken met een lelie, respectievelijk met een bloem in de natuur. In Daffodils, wordt de hoeveelheid narcissen in de lente vergeleken met de oneindigheid van de sterren aan de hemel. In een groot aantal literaire analyses van het bekende gedicht The Flower wordt de vergelijking van een bloem getrokken met het leven en de persoon van Jezus en zijn parabel van de zaaier.
Buiten de Flowersongs zijn er tijdens dit concert ook werken te horen van Debussy, Hahn en Britten.

Tineke Roseboom
Een sopraan met duizend rollen, zo zou je Tineke Roseboom kunnen omschrijven. In 2012 sloot ze haar studie klassiek zang aan het conservatorium van Arnhem af. Sindsdien is ze een veelgevraagde soliste voor cantates en oratoria, maar straalt ze ook in andere (sub)genres. In 2016 kwam haar solo debuut CD “El Rosicler” uit, met werken van Händel en zijn Spaanse tijdgenoten. Als studiozangeres zingt Tineke voor verschillende componisten, voornamelijk game,- en filmmuziek. Zij zingt onder meer voor componisten als Anne-Kathrin Dern en Klaus Badelt. Daarnaast maakt ze deel uit van internationale ensembles en professionele kamerkoren, waaronder haar baroktrio Trio Picolit en is zij frontvrouw van het jaren ’20 salon orkest “Mrs Rose”. Tineke won zowel de Edesche Cultuurprijs 2017 als de Vrouw in de Media Award, Gelderland 2017.

Erik Onnink
Erik Onnink studeerde klassiek piano aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem bij Marjès Benoist en Frank van de Laar. In 2008 rondde hij deze opleiding met groot succes af. Tegelijkertijd studeerde Erik communicatie aan de HAN, ook in Arnhem. Tegenwoordig werkt hij als samensteller en eindredacteur van NPO Radio 4 programma Maatwerk. Daarnaast geeft hij privé pianoles. Als pianist is Erik veelvuldig actief als begeleider. Zo vormt hij een duo met sopraan Tineke Roseboom en begeleidt hij diverse koren in de regio. Hij werkte mee aan diverse cd-opnames.

Albert Wissink

Albert Wissink, dirigent, muziekpedagoog en voormalig oprichter, dirigent en artistiek leider van de Koorschool Midden – Gelderland in Ede-Wageningen, is ook als componist geen onbekende. De verschillende koren van de koorschool brachten regelmatig composities van zijn hand in premiere, zoals liederen voor kinderkoor, voor vrouwenkoor of gemengd koor. Op menig mondiaal festival is een van zijn motetten voor vrouwenkoor verplicht werk geweest. Het Nationaal Jeugdkoor bracht afgelopen jaren regelmatig werk van hem in premiere of bracht dit uit op cd. Ook het ensemble Eva bracht cd’s uit met zijn muziek.

Larissa Verhoeff
Larissa Verhoeff (1968), auteur, columnist, dichter en copywriter. Alle vier de schrijfpetten zitten haar lekker, maar dichter was ze al als kind. Als klein, wild kind van de wind vond ze dat bijna alles wel een verhaal had… Alles fluisterde, je hoefde alleen maar te luisteren en het op te schrijven. Zo simpel kan het zijn en zo simpel is het voor haar nog steeds. Ritme komt vanzelf. De zinnen ook. Als de woorden golven en stromen, dan is dat voor haar pure verrukking en het op één na mooiste gevoel op de wereld, want liefde wint. Altijd.