Stroom

Expositie | za 14 mei 2022 - zo 29 mei 2022 | 12:00 - 17:00


Een kunstenaarscollectief exposeert werken onder de naam Stroom, met als subtitel Inside out – Outside In. Stroom is de titel van een gedicht van Eva Gerlach.

Het bijzondere aan deze expositie is dat reguliere kunstenaars (voor deze gelegenheid Insiders genoemd) samen met zogenaamde Outsider kunstenaars exposeren, waarbij ze zich in hun werk lieten inspireren door het gedicht Stroom, geschreven door Eva Gerlach. Het project is opgezet in samenwerking met Kunstenaarsvereniging Haarlem.

Outsider kunst is een term die wordt gebruikt voor alle kunst die niet binnen de gevestigde kunstwereld valt. De kunstenaars die in deze stroming thuishoren zijn veelal autodidact, wat betekent dat zij geen formele kunstopleiding hebben genoten. Vaak zijn het mensen die maatschappelijk niet goed gezien worden, zoals bijvoorbeeld kunstenaars met een psychiatrische achtergrond of een verstandelijke beperking. Zij creëren een geheel eigen wereld die ontwapenend en vaak verrassend is en soms iets van de naïeve kunststroming weg heeft. In hun kunstenaarschap zijn ze niet “besmet” met de artistieke, culturele trends. Waar deze categorieën vaak strikt gescheiden worden gepresenteerd, vinden de deelnemende kunstenaars het een uitdaging om deze scheidslijn te doorbreken en hun werk gezamenlijk tentoon te stellen.

Eva Gerlach is een van Nederlands bekendste dichters. Zij ontving in 2000 de hoogste Nederlandse letterkundige onderscheiding, de P.C. Hooftprijs. Dit jaar werd zij in België onderscheiden met de Herman de Coninckprijs voor haar nieuwste dichtbundel ‘Oog’. Het is een grote eer dat zij zo enthousiast haar medewerking aan deze expositie geeft.

‘River of Thoughts’ door Manuel Poelstra

Deelnemende kunstenaars

Jacqueline van Bergeijk, Ans Broeders, Karen van Dooren, Dominique Ebbeng, Jacqueline Engels, Bea Evers, Diederik Grootjans, Imke Gabriëls, Mieke Jonker, Lia Kok, Linda van den Nieuwenhuijzen, Manuel Poelstra, Marije Rosing, Laura Cartier van Dissel, Charlot Scholten, Wilfried Vissers, Thea Vos.

STROOM 

Altijd gaan mijn gedachten door me heen,
een drukke stroom, als ik lang genoeg stilzit en staar
kan ik hem zien, hoe hij door me heen stroomt vol vissenen voeten van vogels. Daar
kan je veel mee doen, met je gedachten, 

soms als ik me verveel wanneer ik moet wachten
speel ik gewoon in die stroom een spelletje Aanvang,
dat je de bal zo en zo, en tussen je armen,
en zesentwintig keer, tot Zitten toe;
dan is de tijd zomaar om.

Soms als ik kwaad word en gil staan ze allemaal stil
alsof ik een stuwmeer maak. Maar als ik verliefd ben,
zoals laatst op jou, dan is het
het allerleukst: hoe ze vliegen, net schuim over het water.
Net of je in de Roll-Over heel hoog dubbelslaat.

Uit de bundel ‘Het gebeurt nu’, 1979-2009, Eva Gerlach