Rémy Baudet, Edoardo Valorz & Inja Botden (uitverkocht)

Concert | zo 15 januari 2023 | 12:00 - 13:30


Dit concert is in eerdere berichtgeving vermeld als een concert van Trio Oboe Virtuosi. Helaas is hoboïste Hanna Lindeijer door persoonlijke omstandigheden verhinderd en vervangen door violist Rémy Baudet.

Rémy Baudet (viool), Edoardo Valorz (klavecimbel) & Inja Botden (cello) brengen een programma vol vioolsonates.

Speelde de viool eerst een grote rol in de dansmuziek maar een bescheiden rol in kerk- en kamermuziek, violist Corelli componeerde als allereerste echt ‘edele’ vioolmuziek, geschikt voor elke gelegenheid. Zijn sonates (‘klankstukken’) bestaan telkens uit 4 delen, waarbij sommige delen vooral gevoelvol of mijmerend en andere meer dansant zijn. Mede dankzij een goed doordachte harmonische organisatie smeedde hij de 4 delen steeds tot een eenheid. Zijn voorbeeld deed snel volgen, ook in Frankrijk en de Duitse landen, ook door de beroemdste componisten, elk op geheel eigen wijze zoals in dit programma te horen is. Bach ging nog een stapje verder, en bedenkend dat een cello niet onmisbaar is, werd hij de vader van de latere ‘klassieke’ vioolsonate zoals we die kennen van bijv. Mozart, Beethoven en Brahms. Er wordt gespeeld op een viool uit de tijd van Corelli.

Rémy Baudet studeerde geschiedenis en viool; hij sloot zijn vioolstudie bij Mark Lubotsky aan het Amsterdams Conservatorium af met de Prix d’ Excellence. Hij was concertmeester van het Gelders Orkest, het Orkest van de 18e Eeuw en Musica Amphion en van ensembles als Les Agréments (Namur) en Ensemble Cristofori (Besançon). Hij soleerde bij meerdere orkesten, waaronder het Nederlands Kamerorkest en het NFO. Ook was hij docent viool, barokviool en kamermuziek aan diverse conservatoria. Hij maakte talloze CD’s en was enige jaren docent Kunstgeschiedenis aan Teikyo University.

Edoardo Valorz, geboren in Italië, studeerde in Vicenza (I) en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Als solist en continuospeler – klavecimbel en orgel – speelde Edoardo op diverse festivals. Hij speelt in ensembles zoals Amsterdam Baroque Orchestra, Symphonie Atlantique, PRJCT Amsterdam, Northern Consort en Concordi Musici. Hij werkt samen met dirigenten als Ton Koopman, Christopher Hogwood, Bart Kuijken, Peter Van Heyghen, en Alfredo Bernardini. Edoardo is promovendus aan de Universiteit Leiden en het Orpheus Instituut van Gent. Hij doceert het vak Historische Ontwikkeling van het Klavecimbel en Klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Inja Botden studeerde cello bij Gyözö Harsányi en viola da gamba bij Freek Borstlap. Na haar studie speelde ze in Het Gelders- en Brabants Orkest het grote romantische repertoire. Vanaf 1995 heeft zij zich gespecialiseerd op de barokcello en de violoncello piccolo. Met kamermuziekensembles zoals Ensemble Cristofori uit Frankrijk en The Flanders Baroque Consort gaf zij concerten in heel Europa. Inja is samen met Gerdien Romeijn artistiek- en zakelijk leider van het nieuwe barokorkest ‘La Sorpresa’. Zij is de vaste celliste van Het Alexander Consort en Bach Consort Nijkerk en is een veelgevraagd continuo speelster in binnen- en buitenland.