Phoenix Trio

Concert | zo 19 januari 2020 | 12:00 - 13:30


Phoenix Ensemble/Phoenix trio

Het Phoenix Ensemble is opgericht in 2017 in Rotterdam door de Italiaanse klarinettiste Letizia Elsa Maulà en de Italiaans-Duitse celliste Sylvia Cempini.  Het ensemble bestaat uit een groepje professionele musici van verschillende nationaliteit die elkaar in Rotterdam gevonden hebben en gedreven worden door eenzelfde passie voor muziek. Zij brengen dat tot uitdrukking door in verschillende formaties te spelen, om zo verschillende klanken en klankkleuren te kunnen laten horen. Voor het concert in Kernhem spelen ze samen als trio (viool, cello, klarinet) met de Nederlands-Amerikaanse violist Ian de Jong.

Het ensemble draagt de naam “Phoenix”, naar de mythologische vogel die steeds herboren wordt uit zijn eigen as. Het verwijst naar de stad Rotterdam die zo geweldig is herbouwd na de verwoesting door het bombardement van 1940.

Het Phoenix ensemble speelt naast de gebruikelijke werken uit de klassieke en romantische periode ook minder bekende en hedendaagse muziek. Voor het concert op 19 januari staat een klassiek menu op het programma met muziek van Mozart (2 divertimenti), Scarlatti en de onbekende componist Nicolas Bacrì. Van zijn hand is het werk Im Volkton. Dit werk zit vol met instrumentele uitdagingen. Naast de virtuositeit van de musici, moeten ze in staat zijn zeer fijn contrasterende muzikale sferen te verklanken. Soms abrupt voorbijgaand aan de zoete lichtheid van een wals. Aantekening bij de partituur: “Met tederheid maar niet zonder kwaadaardigheid”. Humor is ook in deze muziek van Nicolas Bacrì te horen…

Letizia Elsa Maulà (klarinet)

Letizia Elsa Maulà is een Italiaanse klarinettiste uit Bergamo. Ze studeerde in haar geboortestad en specialiseerde zich in Trento bij Lorenzo Guzzoni. In 2014 begon Letizia met haar masterstudie bij Arno Piters in Amsterdam en bij Julien Hervé bij de Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam, waar ze ook deel uitmaakte van  de academie van het Rotterdam Philharmonisch Orkest.

Letizia is flexibel, ze speelt regelmatig in verschillende ensembles. Zo speelde ze in verschillende jeugdorkesten in Europa, o.a. in het Nederlands Jeugd Orkest (2015) en het Nederlands Studentenorkest (2017). Ze wordt regelmatig gevraagd als invalster bij orkesten in Nederland, Duitsland en Italië, zoals Het Rotterdam Philharmonisch Orkest, Sinfonia Rotterdam, Radio Philharmonisch Orkest.

Al sinds het begin van haar carrière speelt Letizia in verschillende kamermuziekensembles, zo bereikte ze in 2015 de finale van de “Grote Kamermuziekprijs” als lid van het Rotterdamse houtblaaskwintet “Quintet Les Cinq”, en in 2017 nogmaals als lid van het ELLE trio. Ze kreeg een beurs in 2017 /2018  om samen te spelen met violist Lucas Hagen en pianist Andrea Lucchesini, ze is lid van de “Rotterdam Chamber Music Society” en richtte in 2017 samen met Sylvia Cempini het “Phoenix ensemble” op.

Sylvia Cempini (Cello)

Sylvia Cempini werd geboren in Recanati, Italië, in een familie van professionele musici. Ze begon op haar vierde met cellospelen in München. Voor haar bachelorsstudie vertrok ze naar Arnhem, waar ze bij René Berman studeerde aan de Artez Hogeschool voor de Kunsten en in 2015 haar diploma haalde. Ze studeert nu voor haar masters bij Herre Jan Stegenga aan de Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam.

Sylvia speelt regelmatig bij verschillende Duitse, Nederlandse en Italiaanse kamer-, opera- en symphonieorkesten; van het Bach Collegium in München, het Duitse Radiokamerorkest, de Mannheimer Philharmoniker en het Rossini Opera Festival Orkest in Italië tot het Metropole Orkest hier in Nederland.

In 2012 en 2013 kreeg ze een beurs om mee te spelen met het EMF International Youth Orchestra in Italië. Verder geeft ze celloles en richtte met Letizia Elsa Maulà in 2017 het “Phoenix ensemble” op.

 

 

 

 

Ian de Jong (viool)

De Nederlands-Amerikaanse violist/altviolist Ian de Jong is een ervaren solo, kamer en orkestmusicus. In de VS heeft Ian soloconcerten gespeeld met het Windy City String Ensemble, het Merit Symphony Orchestra en het DePaul Baroque Ensemble. In Nederland heeft Ian als concertmeester van het Ricciotti Ensemble regelmatig solo’s met het orkest gespeeld, in samenwerking met artiesten als Spinvis, Ellen ten Damme en Liesbeth List. Als kamermusicus is hij lid geweest van strijkkwartet Quortus, het Bering trio en het Merit Honors trio, en ontving hij aanvullende kamermuziektraining aan de Icicle Creek en Round Top muziekfestivals van 2007 tot 2009.  Als orkestmusicus speelde Ian in het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Noord Nederlands Orkest, Philharmonie Zuidnederland, het Metropole Orkest, Sinfonia Rotterdam en Ludwig. Als achtjarige begon Ian met vioolles aan de Amstelveen Muziekschool met Wiesje Miedema. Met Robert Waters als hoofdvakdocent studeerde Ian in 2010 magna cum laude af aan de DePaul University School of Music te Chicago met een Bachelor of Music. Sindsdien woonachtig in Amsterdam, haalde Ian in 2012 een Bachelor of Music aan Het Conservatorium van Amsterdam en haalde hij in 2015 zijn Master of Music bij Gordan Nikolic en Gijs Kramers aan het Rotterdams conservatorium Codarts. Ian bespeelt een Engelse Voller Brothers viool uit 1890, in bruikleen van het Nederlands Muziekinstrumentenfonds.

Tickets

Tickets kunt u online bestellen. Tevens is het mogelijk om kaarten te kopen aan de zaal voorafgaande aan de voorstelling (alleen cash).  De zaal is open om 11:30 uur. En natuurlijk schenken we zoals altijd een kopje koffie of thee.

Bestel nu hier uw kaarten on-line.