Concert Pas de Trois

Concert | zo 16 december 2018 | 12:00 - 13:30


Zondag 16 december speelt Pas de Trois in Huis Kernhem. Het trio kent een niet alledaagse bezetting van klarinet, saxofoon en piano. De naam van het ensemble verwijst naar het werk Pas de Trois van Bernard van Beurden, één van de weinige werken dat origineel voor een bezetting met klarinet, saxofoon en piano is geschreven. Het trio wordt gevormd door Elvire Boelee (piano), Sietske Trinks (saxofoon), Daphne Schrama (klarinet)

De term “Pas de Trois” komt uit de balletwereld. Het is een op een vaste manier opgebouwde dans voor 3 dansers. Er worden echter niet alleen werken met z’n drieën uitgevoerd; in Huis Kernhem worden ook solistisch of met z’n tweeën werken ten gehore gebracht. Ook spelen de musici op verschillende klarinetten en saxofoons, waardoor er nog meer afwisseling is tijdens concerten. Zo ontstaat een mooi gevarieerd programma.

Favoriet werk
Sinds 2013 spelen de drie samen. In 2015 hebben ze hun favoriete werk Konzertstück No. 2 van Mendelssohn opgenomen. Deze opname is te beluisteren op de website van Pas de Trois.

Daphne Schrama – klarinet
Daphne Schrama begon op 8-jarige leeftijd met klarinetles. Na de middelbare school ging ze naar Drachten en volgde daar de opleiding Onderwijsassistent-muziek.

Vervolgens is Daphne klarinetlessen gaan volgen bij Reinier Hoogerheijde, Pierre Lafay en André Kerver aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. In 2014 is ze afgestudeerd met een 9, voor haar Bachelor diploma bij Céleste Zewald. Masterclasses volgde zij van o.a. Michael Collins, Arno Piters, David Kweksilber, Julien Hervé en Harry Sparnaay.  Momenteel volgt Daphne nog klarinetlessen bij Céleste Zewald en basklarinetlessen bij Fie Schouten.

November 2015 heeft Daphne proefspel klarinet gewonnen bij de KMKJWF te Assen. Sinds 1 mei 2016 is ze in dienst bij de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.

Ook volgde ze nieuwe module “Muziek en Dementie”. Sinds 2014 is zij hiervoor in het werkveld bezig met verschillende projecten, voornamelijk in Friesland en Groningen. Als docente is Daphne werkzaam in het noorden van het land en verzorgt ze verschillende muziekprojecten op basisscholen.

Elvire Boelee – piano
Elvire begon met het bespelen van de piano toen ze 6 jaar was. Ze kreeg eerst les van de Amerikaanse pianist Anne Marie Mott en hierna van de Russische pianiste Tamara Boiko.

In 2001 deed Elvire mee aan het Haydn Muziek Festival en werd finaliste. In 2004 deed ze mee aan het Prinses Christina Concours, waar ze werd beloond met een eervolle vermelding. In 2009 werd ze toegelaten tot het Prins Claus conservatorium en volgde haar eerste jaar bij pianist Bart van de Roer, en vervolgens bij Nata Tsvereli. In 2014 studeerde ze af.

Naast solo recitals is Elvire ook actief in het begeleiden en de kamermuziek. Zo begeleidde ze in 2010 nationale prijswinnaar Dineke Nauta op het Prinses Christina Concours. Ook begeleidde ze eervolle vermelding winnaar Emma van de Galiën op het Prinses Christina concours in 2013.

In maart 2012 speelde Elvire haar eerste piano concerto met orkest. Rhapsody in Blue van Gershwin met harmonie 67 onder leiding van Floris de Wever, uit Groningen. Ze speelde in dezelfde maand ook meteen haar tweede pianoconcerto, Beethovens 3e pianoconcerto met symfoniekorkest Bragi, onder leiding van Pieter van der Wulp, uit Groningen.

Ze geeft sinds januari 2014 pianoles via Kunst & COO in Oosterwolde, Friesland.

Sietske Trinks – saxofoon
Sietske werd geboren in Heerenveen en begon op dertienjarige leeftijd met het bespelen van de altsaxofoon. Ze besloot na het behalen van haar atheneumdiploma naar de Pabo in Assen te gaan, waar ze in 2007 haar diploma voor onderwijzeres basisonderwijs behaalde. Vervolgens is ze klassiek saxofoon gaan studeren bij hoofdvakdocent Peter Stam aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. In 2011 behaalde ze daar cum laude ook haar Bachelor of Music.

Saxofoonles geeft Sietske bij Kunst & COO en de Fryske Blaasakademy. Tevens verzorgt ze via deze stichtingen muziekprojecten op basisscholen. in Akkrum heeft ze haar eigen lespraktijk i.s.m. muziekvereniging “Harmonie”.

Ze rondde tevens met goed gevolg de mastermodule “Music & Dementia” af in november 2016 aan hetzelfde conservatorium.

Ze werkte mee aan het onderzoeksproject ‘Ouderen en Muziek – Een instrument leren bespelen op latere leeftijd’. Het onderzoeksproject ‘Ouderen en Muziek’ vormt een onderdeel van de onderzoekslijn ‘Healthy Ageing through Music and the Arts’ van het Lectoraat Lifelong Learning in Music via het Prins Claus Conservatorium.

Toegangskaarten
Kaarten voor het concert zijn vanaf 11.30 uur verkrijgbaar aan de zaal.
De kosten zijn € 10,00 inclusief een consumptie. Er kan alleen contant betaald worden.

Zie ook de website van Pas de Trois.