Ontmoet Gravin Sophie in Huis Kernhem

Lezing | ma 10 juni 2019 | 12:00 - 16:00


Op de Dag van het Kasteel neemt Gravin Sophie voor even weer haar intrek in Huis Kernhem. Gravin van Aldenburg-Bentinck – zoals de officiële familienaam luidt – leidt u rond door het huis en een deel van de tuin. Ze vertelt over de geschiedenis van het huis, dat is gebouwd op de fundamenten van een middeleeuws kasteel.

Gravin Sophie – tot leven gebracht door dichter en beeldend kunstenaar Joyce Willemse uit Veenendaal – geeft inkijkjes in haar eigen leven: hoe ze als adellijk meisje opgroeide in Middachten, maar vooral hoe ze na de Tweede Wereldoorlog heel romantisch voor een Napolitaanse graaf viel en zich in Italië vestigde. Ze zal vertellen over haar avonturen in Zuid-Europa, Frankrijk en Duitsland, landen waar ze door familierelaties mee verbonden was.

Dag van het Kasteel
Op tweede Pinksterdag, 10 juni 2019, is de 12e editie van Dag van het Kasteel. Kastelen en buitenplaatsen zetten de poorten van het landgoed (en soms het huis) open om belangstellend publiek te ontvangen. Het is een dag voor jong en oud.

Aanmelden/tickets
U kunt zich vooraf aanmelden door online tickets te kopen voor de rondleiding, die ongeveer 40 minuten duurt.
De kosten zijn € 17,50 inclusief boek over de geschiedenis van Kernhem en koffie/thee bij het nabijgelegen pannenkoekenhuis.
De rondleiding vindt op 10 juni 3 keer plaats. De aanvangstijden zijn 12:15 uur, 14:15 uur en 15:15 uur.

Bestel nu uw ticket

Over Joyce Willemse
Joyce Willemse is kunstenaar en dichter. Ze maakt etsen, beelden, poëtische installaties en voert performance art uit. Ook maakt ze graag poëtische films. Ze exposeerde twee keer in Huis Kernhem, waarvan de laatste keer in 2018 met kunstenaar Margo Nelissen.

Huis Kernhem
Huis Kernhem is in 1803 gebouwd op de ruïnes van een burcht. Dit was in de Franse Tijd. Het huis is gebouwd in de classicistische stijl. In de 12e, 13e en 14e eeuw hebben Geldersen en Stichtenaren (Utrecht) regelmatig met elkaar overhoop gelegen. Dit heeft de bouw van een groot aantal kastelen, burchten en versterkte huizen aan de rand van de veenmoerassen tot gevolg gehad. De burcht Kernhem bij Ede was een steunpunt van de Hertogen van Gelre. Het steunpunt werd meerdere malen in de as gelegd, maar versterkt weer opgebouwd. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog viel de burcht in Spaanse handen.

Kernhem was een Gelders leen vanaf 1426. De leenman had de verplichting onder alle omstandigheden klaar te staan voor de leenheer. Udo de Booze werd leenman van Kernhem bij Arnoud, Hertog van Gelre. In de loop der tijd werden de leengoederen erfelijk. Invloedrijke heren van Kernhem waren de Van Arnhems en de Van Wassenaers. Later de Van Heeckerens en de Bentincks.

In de 19e eeuw is een van de opmerkelijkste bewoners Anna Maria Moens geweest. Zij gaf leiding aan een kostschool voor jonge dames van aanzien en bracht hen vaderlandsliefde, moederlijke liefde, godsdienstzin en huwelijkstrouw bij. De laatste bewoners vertrokken in 1968.

In 1970 kwam Huis Kernhem in bezit van de gemeente Ede. Het Huis was toen een ruïne, dus restauratie was geboden. De restaurateurs waren verbaasd over de constructie. Er was namelijk veel sloopmateriaal gebruikt. Doordat het grondwaterpeil zakte, was de paalfundering verrot. 74 betonnen palen van 7 meter lang vormen nu de fundering van Huis Kernhem. Er waren geen bouwtekeningen, de restaurateurs hebben de gegevens aan het gebouw zelf ontleend.