Mieke Jonker – Interiors and hunting dogs

Expositie | za 3 oktober 2020 | 12:00 - 17:00


Mieke Jonker exposeert onder de titel ‘ Interiors and hunting dogs’ schilderijen uit haar series ‘Meanwhile in the palace, castle and abbey ‘ en ‘ Hunting dogs of Cheverny’.

De interieurseries zijn begonnen met een opdracht van een restaurant om een gedekte tafel te schilderen. Haar inspiratie haalde ze uit foto’s die ze maakte van gedekte tafels in Museum Paleis Het Loo. Haar fascinatie voor interieurs van Franse kastelen en Engelse landhuizen uit zich in nog meer schilderijen. De laatste serie, geïnspireerd op het interieur van Paleis Soestdijk, wordt ook getoond op de expositie. Schilderijen uit de serie ‘Hunting dogs of Cheverny’ zijn gemaakt na een bezoek aan het Châteaux de Cheverny in het Loiredal in Frankrijk. Gewapend met een camera om foto’s te maken van het interieur van het châteaux, was ze verrast door de  jachthonden op het landgoed. De serie was het resultaat van deze ontmoeting.

Miekes schilderijen zijn opgebouwd uit diverse transparante olieverflagen. Ze gebruikt een aquarel techniek door met een aquarel kwast olieverf aan te brengen en op te nemen, dit om de transparantie te bewaren. Het wit van het mooie en zware kwaliteit linnen blijft hierdoor zichtbaar. Op andere plekken wordt de verf weer dik aangebracht; hierdoor en door complementair kleurgebruik,  probeert ze een dynamische doch serene sfeer te bereiken.

Meer informatie over Mieke Jonker is te vinden op haar website www.miekejonker.nl