Mary Plantenga en Mayella Geskus

Expositie | za 19 oktober 2019 | 12:00 - 17:00


Mary Plantenga, in 1954 geboren te Rotterdam, is in 1982 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem, met als hoofdvakken modetekenen en modeontwerpen.
Na een periode van gezinsvorming heeft ze het tekenen en schilderen weer opgepakt bij de Volksuniversiteit te Putten. Daarna is ze verder gegaan met tekenen en grafiek aan de Vrije Academie te Nunspeet. De liefde voor het modeltekenen heeft ze hier naar hartenwens kunnen uitleven. Ook de grafische technieken vindt zij zeer boeiend. Na drie jaar hiermee geëxperimenteerd te hebben, is ze ingestroomd in de lerarenopleiding tekenen/kunstgeschiedenis van de Hogeschool der Kunsten in Utrecht, om zich met name in de grafiek en schilderkunst te verdiepen en ruimtelijk werk te maken. Naast het maken van etsen tekent en schildert ze ook diverse onderwerpen – ook in opdracht – zoals portretten, dieren, boten, huizen en geboortekaartjes. Ze heeft les gegeven aan de Volksuniversiteit Putten en geeft in haar atelier ets- en schilder/tekencursussen,  workshops, verjaardagen, presentaties etc.

Mayella Geskus heeft vanaf 1984 een opleiding aan de kunstacademie van Utrecht gevolgd, aanvankelijk in de richting monumentaal textiel, later in de richting beeldhouwen. Zij is vanaf 1990 werkzaam als zelfstandig vormgever, waarbij zij een grote verscheidenheid aan materialen gebruikt, zoals hout, metaal, rubber, textiel en natuurlijk materiaal. Daarnaast schildert zij, aanvankelijk met olieverf en later uitsluitend nog met acryl, veelal op doek en soms op papier. Belangrijke inspiratiebronnen voor haar werk zijn de reizen die zij maakt en haar liefde voor de natuur. Haar kenmerkende stijl is de mix van realisme en abstractie, waarbij de werkelijkheid in een andere context geplaatst wordt, of dat voorstellingen met elkaar vermengd worden en zo een nieuw beeld ontstaat.

Meer informatie over Mary en Mayella is te vinden op: