Het KleurGeluk van Marike Weijland

Expositie tm 19 mei | zo 5 mei 2019 | 12:00 - 17:00


Kernhem presenteert onder de titel KleurGeluk de creatieve nalatenschap van Marike Weijland; een postume expositie, met naast een zestigtal schilderijen ook met bijenwas bewerkte kaarsen.

Marike staat niet bekend als kunstenaar. Dat wil niet zeggen dat haar werken de toets der kritiek niet kunnen doorstaan. ‘Het kleurrijke schilderwerk van Marike kent een brede variëteit. Zowel abstract als figuratief, steeds met grote toewijding tot stand gebracht.’

Kleurexplosies

Ze maakt gebruik van verschillende technieken. ‘Liefdevol, of juist in gevecht met verf en inkt. Altijd weer opnieuw kleur en vorm gevend aan levenswijsheid en innerlijke zoektocht. Van tere tinten tot kleurexplosies, van schuchter grijs tot inktzwart, van fluisterend tot lyrisch. Maar immer waarachtig!’

Marike Weijland

Marike werd in Ede op 30 september 1946 geboren en is op 20 maart vorig jaar in Rosmalen overleden. Als moeder van een gezin met drie kinderen – waarin haar oudste zoon ernstig meervoudig gehandicapt was – hebben kunst en cultuur haar altijd sluimerend geïnspireerd. Maar de omstandigheden lieten niet toe zich daar meer op toe te leggen.

Pas op 40 jarige leeftijd kon zij zich gaan bekwamen in het kunstschilderen. Door diverse cursussen en tenslotte op de Academie voor schone kunsten Arendonk in België heeft Marike veel inspiraties en geluk beleefd aan haar passie.

Enkele maanden voor haar overlijden in maart 2018 hebben Marike en haar man Jan-Dik Boot voor het eerst al haar werken door hun handen laten gaan en een 80-tal ingelijst. De expositie bestaat uit ca zestig stuks daarvan.

Opening expositie

De postume expositie wordt op zondag 5 mei 2019 om 12:00 uur geopend met een inleidend woord door Jan-Dik Boot, weduwnaar van Marike Weijland.