Dancers in the dark

Expositie tm 17 maart | zo 3 maart 2019 | 12:00 - 17:00


Gedurende de eerste drie weekenden van maart exposeren Ellen Grote Beverborg en Marijke Postma hun schilderijen in Huis Kernhem. Het werk van beide kunstenaars lijkt op het eerste gezicht heel verschillend, maar toch is er een interessante verwantschap. Beide kunstenaars zoeken naar een wereld achter de zichtbare wereld, naar verstilling en gelaagde schoonheid. Beide maken gebruik van symboliek.

Het zijn niet alleen maar ‘mooie’ schilderijen, dikwijls  schuurt er iets. Naast licht is er donker en schaduw, soms letterlijk in het kleurgebruik, maar altijd in sfeer of symboliek. Beiden zijn afgestudeerd aan ArtEZ  in Arnhem en wonen en werken in Oosterbeek/Arnhem.

In het werk van Marijke Postma staat de mensfiguur centraal. Regelmatig worden de figuren vergezeld door dieren. Haar beelden komen vanuit een diepgelegen onbewuste belevingswereld. Het werk wordt hierbij over het persoonlijke heen naar een universele beeldtaal getild, daar ligt de kracht van het werk.

Vanuit de fascinatie voor de archetypische beeldtaal heeft zij zich naast kunstenaar ook ontwikkeld tot Jungiaans analytisch therapeut. In de schilderijen geeft zij in haar beeldtaal de levendige dualiteit in haar innerlijke wereld weer.

De acrylschilderijen zijn met nauwkeurigheid geschilderd. Transparantie en de  laag over laag opgebouwde beelden bepalen, naast  het gebruik van een rijk geschakeerd palet aan kleuren, het klassieke karakter van het werk. In de loop der jaren heeft zij een geheel eigen kleurpalet, techniek en herkenbare  stijl ontwikkeld.

 

 

 

 

Ellen Grote Beverborg schildert landschappen. Deze landschappen zijn voornamelijk gevuld met bloemen, planten en vogels, waarbij enerzijds ruimtelijkheid belangrijk is, anderzijds gaat het om het inzoomen van de details.

Ze werkt vooral met acrylverf afbeeldingen en verschillende soorten gels.

Ook werkt ze al jaren aan een serie gelaagde voornamelijk witte transparante schilderijen. Zij roepen een ijle etherische tussenwereld op, die een sterk contrast vormt met haar meer kleurrijke aardse en zinnelijke schilderijen.

Met de tussenwereld bedoelt ze de onzichtbare werkelijkheid achter de zichtbare materiële werkelijkheid. Een wereld die vooral gevoelsmatig ervaren kan worden en steeds belangrijker in haar werk is geworden.

In Dancers in the dark  wordt het werk van Ellen en Marijke voor het eerst samen tentoongesteld.

Info Ellen Grote Beverborg:

Blog: ellengrotebeverborg.blogspot.nl

Info Marijke Postma:

Website: www.postma-arts.nl