Lecture Recital ‘Oorlog en Vrede’ – 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog

Concert | zo 18 november 2018 | 12:00 - 13:30


In november 2018 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog tot een einde kwam. Huis Kernhem memoreert dit moment in de geschiedenis met een bijzonder Lecture Recital.

De van origine Spaanse celliste Oihana Aristizabal Puga & pianiste Lineke Lever werken regelmatig samen in bijzondere concerten. Zij zijn veelgevraagde kamermuziekspelers. Voor 2018 hebben ze een programma samengesteld rondom (het einde van) de Eerste Wereldoorlog, precies 100 jaar eerder.

Historica & zangeres Rosalinde Nierop werkt mee aan dit lecture recital om de muziek in (kunst)historisch perspectief te plaatsen en daarmee een breder kader te schetsen.

Er zijn veel componisten die (noodgedwongen) door de Grote Oorlog (en de daarna verkregen vrede) beïnvloed zijn in hun componeren. Celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever spelen muziek van o.a. de Britse Frank Bridge, de Nederlandse Henriette Bosmans, de Tsjechisch-Duitse Erwin Schulhoff, de Oostenrijker Fritz Kreisler, de Fransman Claude Debussy en de Italiaan Ottorino Respighi om daarmee de diverse kanten (landen) van de Eerste Wereldoorlog te belichten. Alle componisten, uit de diverse landen, hebben zich in meer of mindere mate door deze oorlog laten beïnvloeden.

Historica Rosalinde Nierop zal de muziek toelichten en meer uitleg geven over de historische context. Daarnaast laat zij de luisteraars beelden zien van andere kunststromingen uit die tijd om zo de invloed van de oorlog, en de verkregen vrede in 1918, toe te lichten op de diverse kunstuitingen uit die tijd.

Oihana Aristizabal Puga (cellist)

Oihana Aristizabal Puga begon op 10-jarige leeftijd met cello spelen. Zij studeerde aan het Pablo Sarasate Conservatorium in Pamplona, Spanje. In 2002 startte zij in Nederland haar studie aan het Utrechts Conservatorium waar ze in mei 2005 haar Bachelor of Music behaalde. In juni 2007 is zij afgestudeerd als Uitvoerend Musicus aan het Rotterdams Conservatorium bij Jeroen den Herder. Daarnaast volgde ze verschillende masterclasses bij onder meer Marcio Carneiro, Elias Arizcuren, Shmuel Magen, Vladimir Perlin, Pieter Wispelweij en Alexander Rudin. Ze treedt regelmatig op met het Enara Pianotrio in Nederland en in Spanje. Ook is zij sinds 2007 celliste bij het Cello Octet Amsterdam, voorheen Conjunto Iberico, waarmee ze tournees maakte door Europa, de VS en het Midden Oosten. Oihana speelt regelmatig met verschillende orkesten in Nederland en Spanje. Oihana bespeelt een cello van Alfredo Gianotti uit 1983.

Lineke Lever (piano)

Pianiste Lineke Lever studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij David Kuyken. In 2007 voltooide ze cum laude haar masterstudie. Daarna volgde zij nog een jaar een specialisatie Liedbegeleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Samen met saxofoniste Aubrey Snell vormt Lineke het succesvolle Arte Duo. Het Arte Duo bestaat al 17 jaar en geeft concerten in o.a. Het Concertgebouw, TivoliVredenburg en het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Het Arte Duo heeft inmiddels twee zeer goed ontvangen cd’s uitgebracht. Samen met sopraan Titia van Heyst nam Lineke als duo deel aan de prestigieuze Udo Reinemann International Masterclasses in Brussel. Zij kregen een jaar jang masterclasses van o.a. Anne Sofie von Otter, Julius Drake, Christianne Stotijn en Markus Hadulla. Daarnaast vormt Lineke een trio met sopraan Tamar Niamut en tenor Jeroen de Vaal. Lineke werkte in 2014 mee aan een cd met Nocturnes van Chopin, uitgebracht bij Excellent Recordings. Lineke studeerde daarnaast ook Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Meer info: www.linekelever.nl

Rosalinde Nierop (zang, vertelster)

Rosalinde studeerde geschiedenis en zang in Amsterdam. Op dit moment wordt ze gecoacht door Karan Friedrich-Armstrong. In 2011 ontving Rosalinde een beurs van de Wagner Vereniging Trier-Luxemburg. Rosalinde zong diverse geënsceneerde en concertante operarollen, onder andere Judit in Herzog Blaubards Burg (Bartok), Tatjana in Onegin (Tchaikovski), Senta in Der Fliegende Holländer (Wagner) Carmen in Carmen (Bizet),  Mère Marie in Les Dialogues des Carmellites (Poulenc). Ook gaf zij in Duitsland een reeks concerten met de Sofioter Solisten o.l.v. Plamen Djaurov.  Als historica heeft ze gewerkt bij het Stadsarchief Amsterdam. Zij geeft trainingen en voordrachten over diverse onderwerpen, onder andere tijdens de Open Monumentendag in Amsterdam.

Samenstelling programma:

Oihana Aristizabal Puga & Lineke Lever – muziek

Rosalinde Nierop & Wil Tiemes – historische context