Kernhem Lezing – door beeldhouwer Ruud Kuijer

Lezing | wo 17 april 2019 | 20:00 - 21:30


De beeldhouwkunst van nu, en zijn eigen werk

De internationaal gerenommeerde kunstenaar/beeldhouwer Ruud Kuijer verzorgt woensdag 17 april de allereerste Kernhem lezing. Het onderwerp van de lezing is: de beeldhouwkunst van nu, en zijn eigen werk. Kuijer is onder meer bekend om zijn reeks grote betonnen sculpturen langs de oever van het Amsterdam Rijnkanaal, de zogenaamde Waterwerken in Utrecht. Maar ook staan er beelden van hem in Australië, Panama en Duitsland. In een beeldende presentatie zal Kuijer de beeldhouwkunst van nu beschouwen, zijn eigen werk bespreken en laten zien hoe dit gerealiseerd wordt.

Kernhem Lezing bijwonen

Ruud Kuijer: de beeldhouwkunst van nu, en zijn eigen werk

Datum: woensdag 17 april 2019
Tijd: 20.00 tot 21.30 uur
Locatie: Huis Kernhem

Toegangskaarten

Kosten: € 10,00 inclusief een consumptie
Tickets kunnen online gekocht worden via onderstaande knop. Op de dag zelf zijn kaarten vanaf 19.30 uur verkrijgbaar aan de zaal (alleen contante betaling)

Tevens is er gelegenheid de lopende expositie in huis Kernhem te bezoeken

 

Ruud Kuijer

Ruud Kuijer, geboren in 1959 in Schalkwijk (NL), woont en werkt in Utrecht. Hij heeft gestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Zijn werken worden internationaal verzameld door zowel particuliere als zakelijke verzamelaars, evenals musea, zoals het Centraal Museum in Utrecht en het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. In de zomer van 2017 waren enkele werken van hem te zien op de door Rudi Fuchs gecureerde Art Zuid, de internationale sculpturale route in Amsterdam.

Beton

Aanvankelijk gebruikte Kuijer materialen als ijzer, draadeind, tapijt, touw, hout en beton. De laatste jaren overheerst het materiaal beton. Een prachtig voorbeeld daarvan is de reeks grote betonnen sculpturen langs de oever van het Amsterdam Rijnkanaal, de zogenaamde Waterwerken in Utrecht. Zijn fascinatie voor beton als materiaal voor zijn sculpturen begon al na zijn studie. De kunstenaar beschouwt het als een duurzaam materiaal en een moderne variant van brons. Langzamerhand komt ook het staal weer terug in zijn beelden.

 

Exposities

Ruud Kuijer heeft geëxposeerd in bijna alle musea in Nederland, maar ook op veel plaatsen buiten Nederland. Vorig jaar was er een grote expositie in Valencia naast de bouwwerken van Calatrava. In 1993 won hij al de Charlotte van Pallandtprijs. Kortom, een boeiende kunstenaar die genoeg te vertellen heeft over de beeldhouwkunst van nu en zijn eigen ervaringen.

Kernhem Lezing

De Kernhem Lezing is een nieuw initiatief van Huis Kernhem, het Edese Huis voor Kunst, Cultuur en Muziek. Enkele malen per jaar biedt de Kernhem Lezing een podium voor gedachtenwisseling over een thema in de beeldende kunst en cultuur in de meest brede zin. Een aansprekende gastspreker geeft een lezing, waarna er in ruime mate gelegenheid is tot vragen en gesprek. De Kernhem Lezing zoekt verbinding met de overige activiteiten, exposities en concerten in Huis Kernhem of staat in het teken van de actualiteit. Woensdag 17 april 2019 is de allereerste Kernhem Lezing. Gelijk al een bijzondere, want deze lezing wordt verzorgd door de internationaal gerenommeerde kunstenaar/beeldhouwer Ruud Kuijer.