AmateurXpositie – jubileumeditie

Expositie | za 5 januari 2019 | 12:00 - 17:00


22 december 2018 tot en met zondag 13 januari 2019

Op de jubileumeditie van de AmateurXpositie is dit jaar werk te bewonderen van meer dan 50 amateurkunstenaars uit de gemeente Ede. De expositie biedt een variëteit aan schilderijen, tekeningen, beelden en installaties, waarbij gebruik is gemaakt van veel verschillende materialen en technieken. Voor elke artistieke uiting is plek. Hiermee is het een boeiende weerslag van de creativiteit en vakmanschap van lokale kunstenaars.

Traditioneel is de expositie rond Kerst en de jaarwisseling. Huis Kernhem is in deze vakantieperiode extra geopend. Naast elke zaterdag en zondag, gaan de deuren ook open op Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Altijd van 12.00 tot 17.00 uur.

Werk van de deelnemers aan de 25e AmateurXpositie

Ontstaan

De jaarlijkse AmateurXpositie in Huis Kernhem is een begrip bij kunstminnend Ede. Ria Maliepaard was vanuit het Gelders Dagblad betrokken bij de eerste editie, 25 jaar geleden. Zij vertelt hoe het initiatief is ontstaan: “In 1992 is het Gelders Dagblad ontstaan vanuit de Arnhemse Courant, de Edese Courant en Dagblad de Vallei. In diezelfde periode zocht de Gemeente Ede naar mogelijkheden om Huis Kernhem duidelijker te positioneren als een culturele locatie. Vanuit PR overwegingen bij de nieuwe krant hebben wij toen het concept van de amateurexpositie bedacht. Immers, een expositie met veel lokale kunstenaars trekt alleen al vanuit de eigen kennissenkring en familie veel aanloop. Ik ben daarna nog vier jaar betrokken geweest bij de organisatie van de expositie. Nu we de 25e editie hebben bereikt, kijk ik dan ook met plezier en trots terug op de ontstaansgeschiedenis van het evenement.

Ontroerend

Ted Benschop, voorzitter van Stichting Kernhem, vindt de amateurexpositie altijd weer bijzonder. “Het is heel mooi dat er ieder jaar weer zoveel – veelal nieuwe enthousiaste – amateurs hun eigen werk willen exposeren. Er komt allerlei werk voorbij: schilderijen, foto’s, beelden, houtsnijwerk, keramiek, etc. Ieder jaar zijn er verrassingen bij die buitengewoon mooi zijn, ontroerend, of met knap vakmanschap gemaakt. Ik ben vanaf 2013 voorzitter van Kernhem en daarvoor heb ik zelf ook tweemaal meegedaan met schilderijen. Het is toch uniek dat inwoners van Ede een kunstwerk kunnen exposeren en zo met andere inwoners een interessante expositie opbouwen. Ik hoop dat dit velen inspireert en aanmoedigt om zich creatief te ontwikkelen.”

“De expositie is altijd rond Kerst, veel mensen hebben dan vrij en tijd om de expositie te bezoeken. Natuurlijk willen familieleden en vrienden van de exposanten ook het werk komen bekijken. Er heerst een bijzondere sfeer. Met de huidige groep vrijwilligers zullen we er alles aan doen om deze expositie ook in de toekomst succesvol te laten zijn”.

Gezellige drukte bij het inleveren van de werken

Jury- en Publieksprijs

Aan de 25e Amateur-Xpositie zijn ook prijzen verbonden. Alle werken zullen worden beoordeeld door een vakkundige jury. Voor de drie meest bijzondere werken zijn er geldprijzen beschikbaar a € 150,-, € 100,- en € 50,-. De jury bestaat uit: Jan Bouwsema (kunstenaar), Janny Gabr-Bakker (lid expocommissie Stichting Kernhem) en Helma Hooijer (docente kunstzinnige vorming Pallas Athene College Ede)

Alle bezoekers van de expositie in Huis Kernhem kunnen ook een stem uitbrengen op hun favoriete werk. Het werkstuk met de meeste stemmen wordt beloond met de publieksprijs van € 100,-.

De prijsuitreiking is zaterdag 5 januari 2019 om 15.00 uur in Huis Kernhem. De prijzen worden uitgereikt door de Edese zangeres Tineke Roseboom die vorig jaar de Cultuurprijs 2017 van de Gemeente Ede heeft gewonnen. Ook heeft zij eerder opgetreden in de concertcyclus van Huis Kernhem.

Opening

De 25e AmateurXpositie loopt van 22 december tot en met 13 januari 2019.  Zaterdag 22 december 2018 is om 15.00 uur de feestelijke opening. Vanaf 14.30 uur is de inloop met een muzikaal onthaal door accordeonist Jan de Boer. De expositie wordt officieel geopend door de Edese wethouder voor Cultuur Hester Veltman-Kamp. Ria Maliepaard zal met de aanwezigen terugkijken op het ontstaan.