James Oesi (contrabas) en Olga Pashchenko (piano)

Concert | zo 16 september 2018 | 12:00 - 13:30


Huis Kernhem presenteert 16 september het bijzondere gelegenheidsduo James Oesi (contrabas) en Olga Pashchenko (piano). Beide musici behoren op hun eigen instrument solo tot de top. Speciaal voor het concert in Huis Kernhem bundelen ze hun krachten. De gevoelige Oesi en de expressieve Pashchenko spelen samen werken van George Frideric Handel (1685 – 1759), Ludwig van Beethoven (1770-1827), Claude Debussy (1862-1918) en Franz Schubert( 1797 – 1828)

“Een gevoelige muzikant met een hoop kennis die veel te zeggen heeft en een natuurlijke en overtuigende artiest is.” Gary Karr, wereldberoemd solo contrabassist

“Als je een man hebt als James Oesi, dan weet je dat ie er staat, dat het klinkt en dat de contrabas een solisteninstrument is.”Hans Haffmans, presentator NPO Radio 4

James Oesi

Contrabassist James Oesi (London, 1988) is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt zijn programma’s – bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven – op veel bekende podia zoals het Amsterdamse Concertgebouw, Utrechtse TivoliVredenburg en de Oosterpoort Groningen en festivals zoals het Grachtenfestival in Amsterdam, CrossLinx en Festival Classique.

In mei 2012 studeert James met een 10 met aantekening af op het Koninklijk Conservatorium  Den Haag, dat eindexamen werd later bekroond met de Fock Medaille voor beste solo examen van dat jaar. Zijn studie was een unicum: hij is de enige contrabassist ooit die een masters solo contrabas studeert in Den Haag. Voor zijn studie bij Quirijn van Regteren Altena krijgt hij het Huygens Scholarship, de meest prestigieuze studiebeurs van Nederland, en steun van The Countess of Munster Musical Trust uit Engeland.

James krijgt tijdens en na zijn studie masterclasses en coachingsessies van onder andere Gary Karr, Anner Bijlsma, Geoffrey Simon (dirigent en producent), Leon Bosch (voormalig solocontrabas van Academy of St Martin in the fields), Klaus Trumpf en Thomas Martin.

Najaar 2016 schaft James met behulp van de Stichting Eigen Muziekinstrument een strijkstok aan gemaakt door Jürgen Krussig. Ook laat James snaren voor zijn bas op maat maken door de bekende Duitse snarenmaker Gerold Genssler.

James is initiatiefnemer en artistiek leider van het Dutch Double Bass Festival, een muziekfestival rondom de contrabas waarvan de eerste editie in mei 2017 in De Electriciteitsfabriek in Den Haag plaatsvond. Daarnaast is James Oesi veelgevraagd als moderne muziek ensemblespeler.

Olga Pashchenko

‘Hoe zou Beethoven klinken als je een molotovcocktail gooide tussen de toetsen? Het is het ontvlambare temperament van Olga Pashchenko dat zich onderscheidt van de reguliere fortepiano-speler.’ – de Volkskrant

‘Veel fortepianisten spelen minutieuze moderne kopieën van instrumenten uit de jaren twintig en dertig, maar Olga Pashchenko biedt het echte werk.’ – The Guardian

Olga Pashchenko is een van de meest veelzijdige artiesten op het klavier, van orgel en klavecimbel tot fortepiano en moderne piano. In haar wereldwijde uitvoeringen toont ze een gepassioneerde persoonlijkheid, virtuositeit, rijkdom aan kleur en gevoeligheid voor het brede repertoire dat ze op deze verschillende toetsenborden speelt.

Sinds ze al op jonge leeftijd haar concertcarrière begon – ze gaf haar eerste pianorecital in New York toen ze 9 jaar oud was – heeft Olga een drukke carrière als solist, kamermusicus en orkestsolist. Ze treedt op in heel Europa, de VS en Rusland, met een repertoire variërend van Bach op klavecimbel tot Beethoven op historische piano en Ligeti op moderne Steinway.

Ze is een vaste gast op vroege en hedendaagse muziekfestivals, waaronder het Utrecht Early Music Festival (waar ze in 2016 artist in residence was), het fortepiano-festival in Amsterdam; en festivals in Italië, België, Frankrijk en Spanje.

Olga is sinds 2012 Hausmusikerin aan het Beethoven-Haus in Bonn, waar ze regelmatig recitals geeft in de serie ‘Bonngasse 20: muziek uit de tijd van Beethoven’. Daarnaast treed ze regelmatig op als orkestsolist.

Bij internationale wedstrijden heeft ze vele prijzen gewonnen, waaronder het Festival voor Romantische Muziek, de Russische Nationale Competitie ‘Jonge Talenten van Rusland’ en de Internationale Orgelwedstrijd ‘Soli Deo Gloria’ in Moskou;

Olga werd geboren in Moskou in 1986, waar ze haar muzikale studie begon op haar zesde. Ze was een laureaat bij de All-Russian Young Pianists Competition toen ze 7 jaar oud was en ze ging naar de beroemde Gnessin Music School in Moskou, waar ze studeerde cum laude af in 2005.

Ze won een studiebeurs van het Russian Performance Art Fund en was laureaat bij de Internationale Gnessin Young Artists Competition en het International Beethoven Festival of Chamber Music. Ze vervolgde haar studie aan het Moskou Staats Tsjaikovski Conservatorium met Alexei Lubimov (fortepiano en moderne piano), Olga Martynova (klavecimbel) en Alexei Schmitov (orgel), en studeerde cum laude af in 2010. Tegelijkertijd studeerde ze af in de linguïstiek in Moskou Staatsuniversiteit.

Olga was een postgraduaat aan het Moskou Tsjaikovski Conservatorium met Alexei Lubimov (historische toetsenborden) en Konstantin Zenkin (over de interpretatie van keyboardmuziek van de 15e tot de 19e eeuw). Ze studeerde fortepiano en klavecimbel met Richard Egarr aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze haar masterdiploma ‘cum laude’ in fortepiano in 2013 en klavecimbel in 2014 behaalde. Ze is onlangs benoemd tot fortepiano-professor aan het Conservatorium van Amsterdam. !