Irene Keyzer, Anneke Koster, Aad Kouwenhoven – Raakvlakken

Expositie | za 25 juni 2022 - zo 10 juli 2022 | 12:00 - 17:00


Huis Kernhem - Irene Keyzer - De Tuin
Irene Keyzer – De Tuin

Drie kunstenaars, Irene Keyzer, Anneke Koster en Aad Kouwenhoven met passie voor de schilderkunst, hebben hun atelier in de door schilders geliefde omgeving van Nieuwkoop. Zij vinden elkaar en raken elkaar; ieder met een geheel eigen aanpak en visie op schilderkunst.

Irene Keyzer – Kijken + Zien

Verbeelding met een lichtrijke kleurenpracht kenmerkt de schilderijen van Irene Keyzer. Waarnemingen uit de werkelijkheid leiden tot landschappelijke en florale abstracties in brede verfstreken en weloverwogen lijnenspel. Haar werkwijze is een proces van vormen laten ontstaan, weghalen en verplaatsen. Na afronding van de Academie voor Beeldende Kunsten Utrecht kiest Irene de natuur als onderwerp van het schilderen. Haar thema’s zijn komen en gaan, leven en dood, de voortdurende verandering van de seizoenen. Door middel van haar schilderkunst geeft zij uitdrukking aan de verschijnselen die haar geraakt hebben. De laatste jaren gaat zij steeds bewuster de natuur observeren en neemt zij uitgebreid de tijd om aandachtig te kijken. In het atelier worden de indrukken terug in de herinnering gehaald en beoordeelt zij wat ze vertellen in gebaar, in stemming, in kleur en karakter. Het fenomeen van groei, kleur en vormverandering van bladeren is recent het onderwerp. Geen afbeelding maar verbeelding.
www.irenekeyzer.nl

Huis KErnhem - Anneke Koster - Near the beach
Anneke Koster – Near the beach

Anneke Koster – Nalatenschap en schatplicht

Nalenschap en schatplicht, dat is waar de schilderijen van Anneke  over gaan. Of meer precies, waar haar motivatie vandaan komt om haar werk te maken. Wat haar fascineert is het natuurlijke proces van groei en het doorgeven van kennis en kunde van een generatie aan de volgende. Voortbouwen op wat er al gerealiseerd is, zo gaat het al eeuwen. Herinneringen, kennis en kunde, het bouwen van infrastructuren, het ontwikkelen van techniek. Het ontstaan van landschappen, welvaart, comfort…  Laag over laag, over laag. De ene laag heeft invloed op de volgende laag. Zonder de eerdere lagen is de buitenste, nieuwe laag nietszeggend. En daarmee is de nieuwste generatie schatplichtig aan de vorige.
annek.exto.nl

Aad Kouwenhoven – Geschakeerde werkelijkheid

Aad tekent van jongs af aan. Na een carrière in de techniek, is hij in 2009 afgestudeerd in de kunst- en cultuurwetenschappen. Ook volgt hij regelmatig masterclasses en workshops bij collega’s. Na verkenningen met acryl en olieverf,  schildert hij tegenwoordig bijna uitsluitend aquarellen waarbij hij ook gebruik maakt van inkt, gouache of wat maar nodig is voor het resultaat. Wat hem blijft boeien is de mix van trefzekerheid, timing en de verrassende wendingen van het medium. Inspiratie doet hij op in de natuur, aan de kust en in het open landschap. Die impressies vertaalt hij naar een eigen, geschakeerde werkelijkheid.
www.aadkouwenhoven.nl

Huis Kernhem - Aad Kouwenhoven - Noorderhaven
Aad Kouwenhoven – Noorderhaven

 

Foto in agenda: Margo de Wijk fotografie.