Ingrid Verhoef, Cor Lourens, Ria Buitenhuis – Terug van weggeweest

Expositie | za 20 november 2021 - zo 5 december 2021 | 12:00 - 17:00


Ingrid Verhoef, Cor Lourens en Ria Buitenhuis, winnaars van eerdere edities van de de AmateurXpositie van Huis Kernhem, zijn weer terug in Huis Kernhem. Volgens de drie kunstenaars gaat het in de kunst niet om het winnen maar om de uitdaging met materialen zo goed mogelijk te verbeelden wat je voor ogen hebt. Tijdens deze tentoonstelling geven de kunstenaars een impressie van hun werk uit de afgelopen periode. Ook tonen ze de winnende werken van destijds.

De drie kunstenaars stellen zich zelf voor.

Ingrid Verhoef – Twist

Ingrid Verhoef

“Tijdens mijn opleiding Keramiek aan de Academie Arendonk (BE) heb ik ontdekt dat ik hou van assembleren en dat ik het werken met porselein en gietklei leuker vind dan het werken met grove klei. Ook de textiel heeft me nooit losgelaten. Wat je met die twee zo verschillende materialen in combinatie zou kunnen doen, is voor mij een boeiende zoektocht. Het vertrekpunt kan van alles zijn, als er te ontdekken valt, als ik op zoek kan gaan naar grenzen, dan gaat het vanzelf stromen. Dat leidt tot nu toe tot heel divers werk en het gebruik van diverse materialen.”

Cor Lourens

Cor Lourens – De kracht van spinazie

“Tekenen doe ik al vanaf mijn jeugd. Als autodidact leerde ik bij Henk Sentel in Heemskerk  een fijnschilder/techniek, die ik toepas in al mijn werk,. Het besluit om mij sinds 2014 volledig te gaan richten op schilderen komt ook mede voort uit de inspirerende lessen van Henk. Ik ben geen liefhebber van clair-obscur (het sterker dan de werkelijkheid benadrukken van licht-donker contrasten), maar ik zoek in mijn werk juist naar de nuances. Tegen een veelal lichte achtergrond probeer ik met de juiste lichtdonkerverhouding de vorm van de onderwerpen te benadrukken. Lichtinval en reflectie bepalen de stofuitdrukking die ik zo nauwkeurig mogelijk weergeef. Naast verhalende composities schilder ik ook graag stillevens met onderwerpen uit de natuur. Liefst met een zweem van imperfectie wat de uitdaging om ook die imperfectie realistisch op paneel te krijgen nog groter maakt. Elk nieuw schilderij betekent voor mij een nieuw avontuur.”

Ria Buitenhuis

Ria Buitenhuis

“Altijd al hebben portretten en het weergeven van figuren mijn belangstelling gehad. Op de Academie Arendonk (BE) heb ik schilderen gevolgd en me gespecialiseerd in portret/model. Vooral tijdens mijn specialisatiejaren heb ik met veel plezier geëxperimenteerd met diverse materialen en technieken in het weergeven van de portretten. Het is voor mij spannend om steeds nieuwe toepassingen te ontdekken waarin ik “het schilderij” kan weergeven. Bijvoorbeeld op verpakkingskarton of met behulp van spiegels. Voor mijn portretten maak ik vaak gebruik van oude foto’s.”