Henk Kloosterhuis – WegWee

Expositie | za 12 maart 2022 - zo 27 maart 2022 | 12:00 - 17:00


Henk Kloosterhuis exposeert reisfotografie en neemt u mee op reis naar de Himalaya, Mongolië, Centraal Azië, Myanmar, West Papua, Paaseiland, Tibet, Indonesië, Chili, Nepal, Nigeria en Japan.

Op vrijdag 18 maart  begint om 15:00 een lezing door professor Ap Dijksterhuis met dezelfde titel “Wegwee” als de expositie, waarna door de bezoekers de expositie bezocht kan worden.

Onderweg zijn is de rode draad door het leven van Henk Kloosterhuis (Ede, 1942).  Het begon in Ede. Vanaf het moment dat hij als klein jochie van zijn opa een step kreeg, ontwikkelde hij ‘WegWee’, een sterke behoefte om voortdurend op pad te zijn. In steeds grotere cirkels rond zijn huis op de Paasberg begon hij met het ontdekken van de wereld. Toen hij op een onbewoond eiland in de Rode Zee een duikkamp leidde, kreeg hij van een gast een Nikonos onderwater camera. Vanaf die dag in 1964 werd de camera zijn onafscheidelijke metgezel. Hij ontdekte een nieuwe werkelijkheid, eerst onderwater op het eiland en later in de rest van de wereld. Door de zoeker ging hij anders kijken naar licht en schaduw, naar vormen, bewegingen en, vooral, naar mensen en dieren.  Als fotojournalist reisde hij voor tijdschriften en hulporganisaties door ruim honderd landen. Tijdens die reizen beleefde hij met gevoelens van verbijstering, geluk en verdriet nieuwe werelden. Hij maakte nieuwe vrienden en kwam in situaties die hem nieuwe gezichtspunten opleverden. Hij leerde veel over de wereld waarin wij leven, over landen en hun bevolking met andere normen en waarden. Vol verwondering liep hij nieuwsgierig rond: ‘Wat gebeurt er nu weer?’
Het licht in een moment vangen is zijn passie. Als mensenfotograaf is voor hem de interactie met anderen het mooiste wat er is: samen het plaatje maken! Daardoor is de tentoonstelling WegWee niet een collectie van zijn mooiste foto’s, maar een van beeldverhalen; beeldverhalen als eerbetoon aan al die mooie, bijzondere mensen op de aarde die hem toelieten in hun leven. Ze gaven hem een inkijk in hun wereld.

Maak alvast kennis met Henk Kloosterhuis op Youtube.

Meer informatie over Henk kunt u vinden op www.henkkloosterhuis.nl .