Grupo del Sur – Desde Adentro

Concert | zo 13 februari 2022 | 12:00 - 13:30


‘Desde Adentro’ betekent ‘van binnenuit’. Zo is de muziek van Astor Piazzolla, zo speelt Grupo del Sur: uit het hart, naar het hart.

In dit 100ste geboortejaar van Astor Piazzolla brengt Grupo del Sur een ode aan de Argentijnse tango-grootheid en vernieuwer van de Argentijnse tango. Wie was deze componist, die van de tango kamermuziek maakte en nog steeds zoveel mensen weet te raken? Piazzolla is de grondlegger van de Tango Nuevo. Hij behield passie en melancholie maar verrijkte de muziek met elementen uit klassieke muziek en jazz. Zijn muzikale nalatenschap is enorm en inspireerde wereldwijd vele componisten, musici en luisteraars. In de originele kwintetbezetting die Piazzolla zo beroemd maakte, vertolkt Grupo del Sur als geen ander Piazzolla’s muziek, met als doel van elk concert een onvergetelijke belevenis te maken. Op het programma staan veel composities van Piazzolla met daarnaast werken van musici die deel uitmaakten van zijn kwintet, waaronder violist Antonio Agri en pianist Pablo Ziegler. Grupo del Sur geeft concerten sinds 2007 en speelde op vele kamermuziekpodia en festivals. De laatste cd ‘Inspiración’ werd live opgenomen in het Concertgebouw Amsterdam. De groep is regelmatig te zien op Brava TV en te beluisteren op Radio 4.

Matías Pedrana – Bandoneon

Matías begon zijn muzikale opleiding in Argentinië toen hij dertien was. Daar voltooide hij de opleiding van de Universidad Nacional de Rosario als dwarsfluitist. In 2000 verhuisde hij naar Europa om zijn muzikale carrière voort te zetten en besloot bandoneon te gaan studeren. Hij haalde zijn bandoneon diploma in het Codarts Conservatorium (Rotterdam) in 2008. Als bandoneonist heeft hij met bekende musici en ensembles samengewerkt o.a.: Orquesta Tipica OTRA, Guardia Cadenera, Nueva Manteca, Motion Unlimited Cinematic Orchestra, Het Gelders Orkest, Tango Extremo, Ben Van Den Dungen en Septetoscopio. Met enkele van deze ensembles heeft hij door de wereld gereisd en in toonaangevende festivals gespeeld. Hij deed mee aan CD opnames bij het Gotan Project en Tango Extremo.

Anne-Marie van de Grint – Viool

Anne-Marie studeerde viool aan de Conservatoria van Amsterdam, Tilburg en Maastricht. Ze is actief in diverse klassieke ensembles en orkesten. Zo is ze concertmeester van Brabant Sinfonia en vervangend concertmeester in het Zeeuws Orkest. Daarnaast speelt Anne-Marie in het kamermuziekensemble VIJF!. Haar passie voor de Argentijnse tango begon in 1991 toen ze gevraagd werd voor trio Típico Tango. Later maakte ze ook deel uit van tango-orkest OTRA. Met Daniel Fanego y Amigos bracht zij een uitgebreid Latijns-Amerikaans repertoire. Vanaf 2007 geeft ze concerten met Grupo del Sur, waarvan ze tevens de oprichtster is.

Paul Hagenaars – Gitaar

Paul heeft als uitgangspunt het spelen van gecomponeerde en geïmproviseerde muziek op zowel klassieke als elektrische gitaar. Hierbij gaat zijn interesse vooral uit naar jazz, Braziliaanse en Cubaanse muziek. Hij werkt met Tom America (eigentijdse muziek) en Maurice Leenaars (flamenco-gitarist) en speelt “kamermuziekjazz“ in een trio met contrabas en trompet, waar hij ook voor schrijft. Paul is als docent verbonden aan het Fontys Conservatorium en Factorium Tilburg.

Robin El-Hage – Piano

Robin is pianist en woonachtig in Haarlem. In 2016 rondde hij zijn bachelor cum laude af aan het Rotterdams Conservatorium. Nadien is hij doorgegaan met specialiseren in de Argentijnse tango als pianist/arrangeur en heeft hier in 2018 zijn Master’s graad in behaald. Robin arrangeert en geeft leiding aan het 7-koppige ensemble Septeto Camaleón, wat zich de romantische stijl van Los Astros del Tango (jaren 50) heeft eigen gemaakt. Daarnaast treedt hij op met R&G Tango Duo en Los Tangueros Clásicos. Sinds 2019 mag hij Grupo del Sur aan dit lijstje toevoegen.

Daniël Lehmann – Contrabas

Daniël begon op achtjarige leeftijd met het spelen van viool en verruilde dit instrument voor de contrabas toen hij 16 was. Hij studeerde contrabas en compositie aan het conservatorium. In 2001 specialiseerde hij zich in Argentijnse tango en werd lid van Sexteto Canyengue (Carel Kraayenhof) waarmee hij door heel de wereld tourde. In Buenos Aires volgde hij lessen bij de gerenommeerde Tango bassist Horacio Cabarcos en in 2003 werd hij  hoofdvakdocent contrabas aan de tango afdeling van het Rotterdams Conservatorium. Daniël speelde in talloze concerten en producties met artiesten zoals Quirine Viersen, Stochelo Rosenberg, Jenny Arean, Willem Nijholt en Herman van Veen. Sinds 2011 is hij mede artistiek leider van muziektheater-gezelschap Ausdauer waarin hij contrabas en basgitaar speelt en de muziek schrijft voor de voorstellingen.