Gonny Beljaars, Jacqueline Engels, Bea Evers

Expositie | za 4 juni 2022 - zo 19 juni 2022 | 12:00 - 17:00


Gonny Beljaars

Huis Kernhem Jacqueline Engels
Jacqueline Engels

Drie kunstenaars: Gonny Beljaars, Jacqueline Engels en Bea Evers, exposeren sculpturen en schilderijen.

Gonny Beljaars
Krachtige intense koppen in brons zijn het, die Gonny Beljaars uit haar handen laat groeien in haar atelier. Ruw, rauw en toch ook aristocratisch zoals ze overkomen, lijken het uit de aarde getrokken archaïsche getormenteerde hoofden met een uitgesproken karakter en enigszins strenge uitstraling. Kracht en energie van het menselijk lichaam of het ontbreken daarvan zijn karakteristieken waarmee ze haar werk identificeert. Ze experimenteert met materialen om een expressie of een bepaalde huid op een sculptuur te bewerkstelligen. De kunstwerken worden gemanipuleerd en vervormd gedurende het werkproces en uiteindelijk worden de sculpturen autonome objecten die voor zichzelf spreken.
www.gonnybeljaars.nl

Jacqueline Engels
Het zijn de schilders van eind 19e en begin 20e eeuw die Jacqueline Engels inspireren. Het is de platte decoratieve beeldtaal die een enorme aantrekkingskracht op haar hebben. Ze houdt van de schurende tegenstelling tussen sierlijke lijnen en geometrische, decoratieve patronen, en combineert graag contrasterende strenge strakke lijnen met de losse toets, of het organische. Eerder geschilderde ondergronden ondergaan een metamorfose wanneer zij tijdens het schilderproces kiest voor vorm, schriftuur en materiaal. Toeval speelt daarom een grote rol in haar werk en zorgen voor een speels geheel. Haar gevoeligheid in verfgebruik en materiaalkeuze, het weglaten van diepte en perspectief, en het frisse subtiele kleurgebruik creëren een heel eigen sfeer. Figuratief maar met een flinke knipoog naar het abstracte.
www.sjak.nl

Bea Evers

Bea Evers
Bea Evers is opgeleid tot portretschilder, maar haar werk ontwikkelde zich door de jaren heen tot semi-abstractie: “de natuur is daarbij mijn belangrijkste inspiratiebron. Ik geniet het meeste van buiten zijn om daarna de opgedane indrukken weer te geven in mijn schilderijen”. Haar werk ondergaat vaak een intensief proces. Laag over laag, schilderend, schurend, schrapend, tot de vele onderlagen samen een rol spelen in een harmonieus semi-abstract geheel: “In mijn werk speel ik graag met de werkelijkheid, de kleuren, het licht, vormen, binnen- en buitenwerelden. De werkelijkheid wegzettend in mijn eigen handschrift. Een beetje vervormd, een beetje echt. Ik wil dat ogen iets te zoeken hebben in mijn werk. Maar ik zet de abstractie nooit helemaal door, er moet wel een gevoel van herkenning blijven. Het moet harmonieus en comfortabel blijven voor de kijker. In mijn werk moet je kunnen wonen en wandelen!”
www.beaevers.nl