Ems Willems & Gert Bullée

Expositie | za 27 augustus 2022 - zo 11 september 2022 | 12:00 - 17:00


Ems Willems Huis Kernhem
Ems Willems

Ems Willems: drie technieken, één thema
Fotografie, schilderkunst en een combinatie van die twee. Ems Willems drukt zich op verschillende manieren uit. Maar haar thematiek is steeds hetzelfde: ze verkent het levenspad met de mooie én de verdrietige momenten. De cyclus van het leven komt in elk werk terug. In een smeltende Frozen Flower, in een geschilderd doek waar herinnering en vrouwelijkheid centraal staan en in een doek uit de serie Mixed Media, waar een extra element voor een emotie zorgt.

Frozen Flowers – Het einde in verstilling
Bloemen zijn maar even op hun mooist. Ems’ foto’s van bevroren en smeltende bloemen zijn voor altijd en laten zien dat ook in verval en verwelken, schoonheid schuilt. Verstilling, passie, transformatie, overgave. De Frozen Flowers hebben het allemaal. Het beeld doet een beroep op de emotie, fantasie en beleving en confronteert de kijker met de cyclus van het leven. Door de close-up zijn kleur en materie van de bloem en van het omliggende ijs tot in detail te zien. De kijker wordt zo een mysterieuze wereld ingetrokken. Alle foto’s zijn gemaakt met natuurlijke belichting en zonder filters. Ook de transformatie naar het eind is immers een natuurlijk proces.

Pure Paintings – Terug naar de oorsprong
De doeken van Ems laten ons de gelaagdheid van het leven zien. Elk doek ontstaat vanuit een herinnering. De vloer van het huis uit haar jeugd. De plek van een spirituele ervaring. De werkplaats waar iets moois ontstond. Het lege doek wordt op de ondergrond gelegd en de verf wordt daar direct op aangebracht. De structuur van die laag blijft zichtbaar en laat zich voortdurend voelen. Uit die basis wordt het doek zelf geboren. Een spel van kleur- en materiaalonderzoek waar de vrouwelijkheid altijd centraal staat. Voortbordurend op die vrouwelijkheid ontstaat een spannend en veelzeggend beeld. Vaak met aardse kleuren, dan weer met een lichte toets. Altijd staand, dus strijdbaar.

Frozen Bouquet – De diepte gepeild
De serie Frozen Bouquet vormt in thematiek en techniek de verbinding tussen de Frozen Flowers en de Paintings. Ems werkt met verf op een kleurenprint van een boeket Frozen Flowers. Ze legt accenten en brengt extra lagen aan tot een veelzeggend beeld ontstaat. Mysterieus en vol diepte. De bloemblaadjes die op het doek zijn aangebracht, zorgen voor een speels en vervreemdend effect. Zijn het vogels? Zijn het vlinders? Waaien ze weg of komen ze aangewaaid?

Gert Bullée – Glaskunst

Gert Bullée
Gert Bullée (1970) werkt al vanaf 1987 met glas. Hij begon bij Royal Leerdam Crystal als leerling glasblazer. Zoals dat vroeger ging bij de oude gilden, werd hij intern opgeleid. Ondertussen probeerde hij zoveel mogelijk te leren, door met zoveel mogelijk andere glasblazers samen te werken. Ook was hij elk weekend te vinden in musea en bij exposities. Vanaf 1991 mocht hij zich glasmeester noemen. Hij werkte voor en met vele ontwerpers en kunstenaars en genoot daar ontzettend van. In 2009 vertrok Gert bij Royal Leerdam. Sindsdien heeft hij o.a. gewerkt voor Glasstudio Van Tetterode, Het Glazen Huis in Lommel, Museum voor Schone kunsten in Gent en voor het Nationaal Glasmuseum, waar hij in 2018 in dienst trad als Hoofd Glaslab. Gert heeft ook glas ontworpen, waarmee hij in diverse galeries heeft geëxposeerd. Hij heeft in 2015 het Beursobject van de Nationale Glaskunstbeurs mogen ontwerpen, iets wat hij als kroon op zijn werk ziet. Ook nu is zijn werk geregeld te zien bij verschillende galeries. Gert: “Glas blijft me altijd intrigeren. Iets wat bestaat uit zand, kalk en soda kan door een goede vakman of -vrouw ineens veranderen in iets prachtigs. Als glasblazer ben je nooit uitgeleerd, hoeveel ervaring je ook hebt. Het is en blijft een prachtberoep.”