Berend Eijkhout & Maurice Lammerts van Bueren – Im trüben Licht

Concert | zo 14 januari 2024 | 12:00 - 13:30


Berend Eijkhout (bariton) en Maurice Lammerts van Bueren (piano) spelen  een liedprogramma met sprookjes en fabels van Duitse en Franse componisten.

U hoort onder andere Franz Schuberts beroemde Erlkönig, waarin een elfenkoning tracht een kind naar gene zijde te lokken; een zangwedstrijd tussen een koekoek en een nachtegaal, getoonzet door Gustav Mahler, en de minder bekende, hartverscheurend mooie Fünf Lieder (opus 40) van Robert Schumann, op teksten van Hans Christian Andersen. Verder hoort u een pauw, een krekel, een zwaan, een ijsvogel en een parelhoen, prachtig ‘geschilderd’ door Maurice Ravel, op teksten van Jules Renard. De echte Franse fabels van Jean de la Fontaine mogen natuurlijk niet ontbreken. De hedendaagse componist Isabelle Aboulker maakte van enkele van deze fabels liederen die verrassend veel overeenkomsten vertonen met hits als Schuberts ‘Der Zwerg’.

Berend Eijkhout studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In zijn nog jonge carrière werkt hij samen met de meest uiteenlopende gezelschappen. Hij was te zien in Mozart’s opera’s Die Zauberflöte (Papageno), Le Nozze di Figaro (Il Conte) en Don Giovanni (Masetto). Ook speelde hij Pandolfe in Cendrillon (Massenet), Ramiro in l’Heure Espagnole (Ravel), Plutone in L’Orfeo (Monteverdi) en rollen in Alceste (Gluck) en Down in the valley (Weill). Daarnaast werkte hij mee aan vele wereldpremières, waaronder opera’s van Jan-Peter de Graaff, Chiel Meijering en Calliope Tsoupaki. Dit seizoen is hij onder andere te zien in een familievoorstelling van De Nationale Opera: Een lied voor de maan. Berend heeft een uitgebreid concertrepertoire en werkte als solist samen met onder anderen Jos van Veldhoven (Messiah en Weihnachtsoratorium), Antony Hermus (Die sieben Todsünden), Ton Koopman (Hohe Messe), Daniel Reuss (Messiah, Ein Deutsches Requiem en Johannes-Passion), Wiecher Mandemaker (Matthäus-Passion) en Marcus Creed (Die Schöpfung). Zijn mooie legato en grote taalgevoel maken Berend zeer geschikt voor liedkunst.

Maurice Lammerts van Bueren (piano) behaalde zijn diploma Uitvoerend Musicus bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij vervolgde zijn studie voor de aantekening Kamermuziek aan hetzelfde instituut bij Ludmilla Baslawskaja. Maurice Lammerts van Bueren heeft zich met hart en ziel toegelegd op het liedbegeleiden. Hij deelde het podium met vele prominente zangers. Daarnaast geeft hij regelmatig recitals met veelbelovende zangers van de nieuwe generatie, zoals Noëlle Drost en Anne van Amerongen. Hij werkt regelmatig samen met het Coco Collectief en het ensemble Frommermann. Voordat hij zich volledig richtte op het werken met zangers, was hij vooral actief als kamermusicus. Als pianist van Trio Suleika (2001-2014) won hij onder meer de Kersjesprijs en de Vriendenkrans van het Concertgebouw. Naast optredens in Nederland gaf hij kamermuziek- en liedrecitals in vele andere landen in Europa en daarbuiten. Er verschenen van hem inmiddels 16 CD’s. In oktober 2022 verscheen het dubbelalbum ’57 MAZURKI’ met de complete mazurka’s van Chopin. Als coach is hij verbonden aan de zangafdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Als gastdocent gaf hij liedbegeleidingslessen, masterclasses en liedklassen aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede en het HKU Utrechts Conservatorium. Sinds 2008 is hij Steinway Artist. Naast muziek heeft hij nog een andere passie: als portretfotograaf maakt hij regelmatig portretten van zangers, instrumentalisten en schrijvers.