# Willem ten Brink wint AmateurXpositie

Willem ten Brink is met zijn beeldend abstracte werk ‘De Verzoening‘ door de vakjury bekroond als winnaar van de 26e AmateurXpositie in Huis Kernhem. De publieksprijs ging naar het schilderij ‘Vluchtelingen op een landweg…’ van Rob Huizinga. Op de middag van de prijsuitreikingen mochten de deelnemende kunstenaars ook nog een werk kiezen die volgens hen het best het thema ’75 jaar Vrijheid’ verbeelde. Die prijs werd gewonnen door de heer Minnen, met een schilderij over de airborne dropping op de Edese heide.

De vakjury bestond dit jaar uit de kunstenaars Jacqueline Bergeijk en Lia Stouten en Kas Buunk van Simonis & Buunk Kunsthandel. Met groot plezier hebben ze zich van hun taak gekweten. De jury was verrast door de grote variatie aan inzendingen en de zorgvuldig ingerichte expositiezalen. Een groot compliment ging richting de tentoonstellingscommissie die de expositie zo fraai had vormgegeven.

De 26e AmateurXpositie stond in het teken van thema ‘Vrijheid’, hoewel elk kunstwerk welkom was. In de beoordeling heeft de jury wel gelet op het uitwerken en de zeggingskracht van het thema.

1e prijs Willem ten Brink – De Verzoening – een abstract object van hout

Gelijk bij zijn eerste deelname aan de AmateurXpositie weet Willem ten Brink de belangrijkste prijs in de wacht de slepen. Pas de laatste jaren is de inmiddels gepensioneerde Ten Brink echt actief in de beeldende kunst. Dit naast andere passies als muziek maken en zijn vrijwilligerswerk als molenaar van de Concordia Molen in Ede.

Uit het juryrapport:

Een krachtig duo houten sculpturen, hoewel de twee zich apart ook als kunstwerk staande houden. Met een mooie afwerking en materiaalkeuze voor wat betreft kwaliteit van hou, brengt het werk een warme doch eenzame atmosfeer. Vooral ‘De Verzoening’ – het werk links op de foto – heeft onze aandacht getrokken en vastgehouden. De vrijheid beeldt zich af in de soberheid en fragiliteit van het werk van een vrije geest die te werk gata met eenvoudige materialen.

2e prijs Erika Antoniazzo – Slachtoffer van Plastic web – foto

Erika was volledig verrast dat de vakjury haar foto zo mooi waardeerde. In de editie van vorig jaar had ze meegedaan met een grote installatie die prominent in de expositieruimte aanwezig was, met ook de plasticvervuiling als thema.

Uit het juryrapport:

Een werk dat onze aandacht vasthield. het riep veel vragen op. Allereerst is het kunstwerk mooi en esthetisch verbeeld, surrealistisch zelfs. Een vrouw als waternimf, wat doet ze daar? Ze zit vast in een web van plastic. Lukt het om los te komen? Is het een slachtoffer van wat de mens aan plastic afval heeft achtergelaten, of is het een droom over het verlangen naar vrijheid van een betere wereld?

3e prijs – Annie van Veldhuizen – Verhaal van een vis van 70 jaar geleden – schilderij

Annie van Veldhuizen is een oud gediende als het gaat om meedoen aan de AmateurXpositie in Huis Kernhem. Van de 26 edities heeft ze er aan zeker 20 meegedaan, zo geeft ze aan. Nooit eerder viel ze in de prijzen. Des te meer verrast was ze met deze mooie waardering, en dan ook nog eens van de vakjury.

Uit het juryrapport:

Annie van Veldhuizen. Een pas gekochte vis op een gerimpelde oude krant uit 2001. De krant verhaalt van 1951, van herinneringen… aan mensen en dingen die voorbij gingen. Van vrijheid van meningsuiting, van vrijheid om een visje te kopen op de markt. De verschillende associaties in dit werk vertellen op subtiele, authentieke en amateur overstijgende wijze het verhaal van leven in vrijheid.

Eervolle vermelding – Carla Westerlaken – De bende van 5 – object

Voor Carla Westerlaken was het meer dan tien jaar terug dat ze een keer eerder mee had gedaan. Ze was blij met de eervolle vermelding.

Uit het juryrapport:

Een bijzonder creatief object met een vrije invulling van betekenis. Een speelse installatie die in elke volwassene de kinderlijke vrijheid oproept.

Publieksprijs – Rob Huizinga – ‘Vluchtelingen op een landweg…’  – schilderij

De bezoekers van Huis Kernhem mochten als gewoonlijk ook een favoriet bepalen. De afgelopen weken is er massaal gestemd. Daarbij kwamen een paar werken bovendrijven, waarbij uiteindelijk het werk van Rob Huizinga de meeste stemmen kreeg.

Speciale prijs / Prijs van de Vrijheid

W. Minnen – Airborne dropping – schilderij op de achtergrond