Odette Valks met Nova winnaar 27e AmateurXpositie

Odette Valks is met haar schilderij in olieverf ‘Nova’ de winnaar van de 27e AmateurXpositie van Huis Kernhem. De jury roemde het werk als ‘een pakkend beeld met een sterke focus en compositie dat direct alle aandacht trekt’. Omdat ook Huis Kernhem tijdelijk de deuren heeft moeten sluiten in verband met de  lockdown kreeg de bekendmaking van de prijswinnaars een zeer bijzondere vorm. De winnaars werden namelijk op 28 december 2020 onthuld via Ede TV in de tweewekelijkse kunstrubriek ‘Mooi zo!’. 

De jury waardeerde  Irdessnoo met het schilderij ‘Toen ‘t nog gewoon was’ met de tweede prijs.  Anneke van Haastert werd derde met het object ‘Donderwolk’ van albast. De jury bestond uit de kunstenaars Jan van Rossem, Iris Schreven en Thea Vos. Allen exposeerden zij ooit in Huis Kernhem. De prijswinnaars worden naast de verrassende mededeling in ‘Mooi zo’ in de komende dagen ook nog persoonlijk geïnformeerd.

Aan de AmateurXpositie in Huis Kernhem doen dit jaar 54 enthousiaste amateurkunstenaars mee. Elk jaar biedt dit evenement aan iedereen de kans om hun werk te tonen aan een breed publiek. Een cultureel ijkpunt. Maar juist na het eerste weekend dat de AmateurXpositie van start was gegaan volgde de lockdown, en is de expositie zo verstoken van publiek. Maar daar hebben we wat op gevonden….

TV-uitzending
In samenwerking met ‘Mooi zo’, de tweewekelijkse kunstrubriek op Ede Tv (XON), is het vanaf maandag 28 december 2020 toch mogelijk om van de kunstwerken te genieten. In het programma wordt ruim aandacht besteed aan de expositie, en werden zoals gezegd de prijswinnars bekend gemakt. De uitzending wordt vanaf maandag 28 december 2020 de gehele week dagelijks en doorlopend op televisie herhaald. U kunt de uitzending ook via de website van Ede TV bekijken, of het item zien via youtube.

Na de lockdown: 23 en 24 januari 2021
Omdat de tentoonstelling van Daniel Haans, die begin januari zou starten, door alle coronamaatregelen helaas komt te vervallen, zal de AmateurXpositie verlengd doorlopen tot en met zondag 24 januari 2021. Daarmee is er hopelijk nog één afsluitend weekend na de lockdown waarbij alle kunstwerken, en in het bijzonder de winnaars, te bewonderen zijn. De publieksprijs vervalt dit jaar. Omdat de expo slechts één weekend open was, is er onvoldoende tijd en mogelijkheid geweest om een representatief aantal stemmen uit te brengen.

De prijswinnaars

1e prijs

Odette Valks – Nova – olieverf

Een schilderij met een heel eigen sfeer. Een pakkend beeld met een sterke focus en compositie dat direct alle aandacht trekt. Een spannend kleurgebruik.

Er zijn meerdere technieken gebruikt maar vormen wel een samenhangend geheel. Het is een schilderij in de expositie die niemand zal ontgaan.

2e prijs

Bert de Snoo – Toen ‘t nog gewoon was

Dit uitbundige schilderij kenmerkt zich door de Naïeve schilderstroming, met prachtig uitgewerkte details waarin alle verschillende elementen goed op elkaar zijn afgestemd. De stijl is consequent doorgevoerd en zorgt voor een heel frisse, levendige voorstelling, zonder conflicten of tegenstrijdigheden.

3e prijs

Anneke van Haastert – Donderwolk – albast

De essentiële eigenschappen van het materiaal komen perfect naar voren door de juiste keuzes in de bewerking van het beeld. Hierdoor is het materiaal mooi zichtbaar waardoor je het kan zien en “ervaren”. Het heeft een sterke vorm en is van hoge kwaliteit.