Kracht van de natuur – Jantina Boelens, winnaar 25e AmateurXpositie

“Kracht van de natuur”, een werk van Jantina Boelens, is winnaar geworden van de 25e AmateurXpositie van Huis Kernhem. Het was voor het eerst dat Jantina Boelens mee deed aan de jaarlijkse expositie van amateurkunstenaars uit de gemeente Ede. “Ik heb het schilderij al in het voorjaar van 2018 gemaakt, en wist toen meteen dat ik met dit werk mee wilde doen. Dan is het helemaal mooi dat het zo gewaardeerd wordt”, toonde ze zich verrast en vereerd.

De prijsuitreiking van de feestelijke jubileumeditie was drukbezocht. Ted Benschop, voorzitter van Huis Kernhem, benadrukte in zijn voorwoord bij de prijsuitreiking dat het eigenlijk onmogelijk is om van kunst een wedstrijd te maken. “Alle deelnemers samen maken deze bijzondere expositie. Sommigen hebben al vaker meegedaan, maar voor velen is het voor het eerst dat ze werk zo exposeren. Dat is al winst en een overwinning op zich. En met alle enthousiaste bezoekers hopelijk een stimulans om verder te ontwikkelen.”

De tweede prijs ging naar “Dansend Licht”, een groot olieverf op doek van Eugenie Louis. Zij won in 2008 al eens de publieksprijs. De derde prijs van de AmateurXpositie was voor een beeld van Anneke van Haaster met de titel “Een onbeschreven blad”.

Publieksprijs

De AmateurXpositie is zoals elk jaar zeer goed bezocht. De bezoekers konden ook een stem uitbrengen op hun favoriete werk.

Het werd een nek aan nek race tussen twee werken. Uiteindelijk kreeg het olieverfschilderij “Weersverandering” van Jan Pieter Dees de voorkeur.

De Zeeuw, die sinds enkele jaren in Ede woont, heeft zich in zijnn werk laten inspireren door de prachtige Zeeuwse kust en de wisselende weerselementen. De bekendmaking van de publieksprijs werd zingend gedaan door de Edese sopraan Tineke Roseboom met een lied dat paste bij de krachtige verbeelding van de Zeeuwse Kust.

Uit de juryrapporten

Eerste prijs: “Kracht van de natuur” – Jantina Boelens

Jantina Boelens heeft gebruik gemaakt van beeldelementen zoals kleur, vorm, lijn, ritme en toonwaarde. In deze context onderstreept zij dat geschilderde lijnen, vormen en structuren de plaats innemen van een herkenbaar figuratief beeld. Iedereen zal op zijn eigen manier er iets in herkennen. Jantina Boelens doet dat op een krachtige wijze, waarbij kleur en atmosferisch perspectief de juiste diepte aan het schilderij geven. Vanuit een gelaagdheid laat zij vakkundig zien dat je met verf  treffende structuren en kleuren kunt opbouwen. En zo wee ze een sfeer op te roepen die “de kracht van de natuur” op een intense manier verbeeldt.

Tweede prijs: “Dansend Licht” – Eugenie Louis

Eugenie Louis onderscheidt zich in haar werk door het gebruik van natuurlijk kleurverloop, opgaand in achtergrond en omgeving.

Door de plaatsing van het kind links op het doek is een bewuste keuze gemaakt in de compositie/ordening. Lichtval en lichtrichting zijn treffend weergegeven, evenals de schaduwwerking.

De afmeting van het enigszins dromerige werk geeft de toeschouwer het gevoel in het werk te worden ‘getrokken’, erin aanwezig te zijn.

Derde prijs: “Een onbeschreven blad” – Anneke van Haaster

Een passende titel voor dit prachtige beeld. Het werkt roept een gevoel van zuiverheid  en maagdelijkheid op, wat nog wordt versterkt door de witte kleur van het albast.

De natuurlijke organische vorm met zachte lijnen benadrukt de tederheid, de vrouwelijkheid, maar door het forse formaat wordt het tegelijkertijd ook een krachtig werk.

Mooi is ook dat de ‘huid’ van het werk door de intensieve bewerking van het materiaal,  een extra bijna aaibare zachtheid krijgt. Door de speling van het licht krijgt het transparante albast nog meer uitstraling.

> De prijs uitreiking aan Anneke van Haaster (links) met op de voorgrond haar beeld “Een onbeschreven blad” <